13 frias för mc-bråket

Uppdaterad
Publicerad

13 av de 17 män som stod inför rätta i hovrätten frias för det uppmärksammade mc-rånet utanför Kalmar i maj förra året. De övriga fyra av männen får skärpt straff med fyra års fängelse.

I tingsrätten dömdes 15 av de 17 åtalade männen till fängelse i två år och sex månader. Två friades helt. Domen överklagades och i dag kom hovrättens dom, där 13 av de 17 frias helt från misstankarna i mc-bråket. De övriga fyra döms till fyra års fängelse för grov misshandel, egenmäktigt förfarande och skadegörelse.

Fängelsestraffet för de fyra dömda skärps eftersom hovrätten anser att misshandeln, där bland annat en festdeltagare fick en livshotande skallskada, var så allvarlig.

Mc-bråk i Kalmar

Hovrätten var enig i sin dom.

”Är en kriminell organisation”

– Jag hade förväntat mig att hovrätten skulle ha dömt som i tingsrätten. För mig är det självklart att de kom i samlad grupp och att det var flera inblandade i bråket. Men samtidigt fick fyra av dem högre straff så jag får acceptera utfallet, säger åklagare Åsa Adolfsson.

– Jag hade hoppats att de skulle se mer på helheten, det är ju ändå en kriminell organisation det handlar om, fortsätter hon.

– Åklagaren hade inget som binder upp de 13 som nu blev frikända, det fanns inte bevisning, säger försvarsadvokat Bo Runnquist till Smålandsnytt.

Misshandlades med golfklubbor

I decmeber dömdes 15 av männen av tingsrätten, alla med anknytning til Hells Angels, efter ett bråk med medlemmar i mc-klubben Svineri utanför Kalmar.

Mc-klubben Svineri hade en familjefest i maj förra året när det plöstligt dök upp maskerade män som misshandlade klubbmedlemmarna med bland annat golfklubbor och kofot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mc-bråk i Kalmar

Mer i ämnet