Kristin Veys är arbetsledare det företag som utför muddringen. Foto: Karin Ahlgren/SVTVisa alla (8)
Visa alla (8)

130 000 kubik giftigt slam är bortmuddrat

Uppdaterad
Publicerad

När mudderverket Pinta gjort sin sista muddring är ungefär hälften av den stora hamnsaneringen i Oskarshamn klar.

Hittills har omkring 130 000 kubikmeter uppmuddrat slam körts till slutförvaring på den nybyggda anläggningen utanför Oskarshamn. Muddringen avslutas nu för vintern och återupptas i mars eller april nästa år.

– Vi är väldigt nöjda, allt har gått enligt planerna, säger Kristin Veys som är arbetsledare på Envisan som är det företag som gör muddringen.

Hamnsaneringen av Oskarshamns hamn är inne på sitt andra år. Nästa år ska själva muddringsarbetet vara klart. Då återstår en del arbete med själva slutförvaringen av de förorenade muddringsmassorna.

När arbetet är klart ska läckaget av miljögifter ut i Östersjön minskas med 90 procent. Kostnaden för sanningen är beräknad till strax över en halv miljard kronor, varav staten genom Naturvårdsverket och länsstyrelsen står för merparten av den summan.

– När muddringen startar nästa år kommer det att vara ett mindre och smidigare mudderverk än Pinta, eftersom vi kommer att muddra längre in mot stan, säger Anna Kinch, informationsansvarig för projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer