PET-flaskan som exploderade i skåpet. Foto: polisens förundersökning

16-åring misstänkts ha gjort ”Mr muscle bomb” på skola i Tingsryd i november – åtalas nu

Uppdaterad
Publicerad

En 16-åring pojke misstänks för att vid två tillfällen ha gjort så kallade ”Mr muscle bomber” på en skola i Tingsryd i november förra året. En händelse som SVT Småland tidigare rapporterat om. Pojken åtalas nu vid Växjö tingsrätt misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet och två fall av misshandel.

Det var den 15 november förra året som Dackeskolan i Tingsryd fick utrymmas efter larm om att en PET-flaska med ett okänt innehåll hade exploderat i ett skåp. Explosionen orsakade kraftig rök och samtliga elever på grundskolan skickades hem.

Det visade sig senare att flaskan innehöll en blandning av vatten och kaustiksoda, i vardagligt tal så kallad propplösare. Resultatet blir att flaskan exploderar. 

Tonårspojke gripen och förhörd

En elev, då i 15-årsåldern, greps, anhölls och förhördes av polis efter händelsen, men släpptes senare på fri fot.

– Brottsmisstankarna mot honom kvarstår, men på grund av bland annat hans låga ålder ansåg inte åklagaren att det fanns skäl att fortsätta hålla honom anhållen, sa Robert Loeffel, polisens presstalesperson dagen därpå.

Åtalas även misstänkt för misshandel

Den nu 16-åriga pojken åtalas vid Växjö tingsrätt misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet. Han misstänks också för att ha utövat misshandel mot två av skolans personal i samband med händelsen den 15 november.

Flera explosioner

Enligt åtalet ska en liknande händelse med en kaustiksodabomb ha inträffat dagen innan, då i en av skolans korridorer.

Explosionerna ska enligt åklagaren ha framkallat fara för hörsel- och frätskaor. Vilket straff som yrkas är oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tingsryd

Mer i ämnet