En minnesplats skapades efter mordet på den plats i Norrliden i Kalmar där 23-åringen hittades i oktober förra året. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

17-åring frikänns från stämpling till knivmord i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Bevisen som ledde fram till att en 17-åring dömdes för att ha varit med och planerat knivmordet i Kalmar i oktober räcker inte, enligt Göta hovrätt. Han frias därför från tingsrättens dom om stämpling till mord.

Hovrätten fastställde på tisdagen tingsrättens dom mot en 15-åring som skyldig till det uppmärksammade knivmordet i Kalmar i oktober förra året.

Däremot rivs domen för stämpling för mord upp för hans medåtalade, en nu 17-årig man.

Anledningen är att de två vittnen som pekat ut honom som inblandad i mordet är minderåriga. Enligt hovrätten ska deras vittnesmål tolkas med försiktighet så länge de inte stöds av annan bevisning.

– Det finns ingen konkret teknisk bevisning för att han var på plats vid tiden för mordet, säger Magdalena Davidsson, hovrättsråd i Göta hovrätt, till SVT Småland.

Stöd saknas i utredningen

En av de två minderåriga har under förundersökningen berättat att 15-åringen och 17-åringen sagt till honom att de skulle utföra ett mord.

Men hovrätten menar att ”det inte är uteslutet att han kan ha haft skäl att lämna felaktiga uppgifter” och att hans uppgifter därför bara användas mot 17-åringen om de stöds av den övriga utredningen”. Stöd som alltså saknas i utredningen, enligt hovrättens bedömning.

– Vi tycker inte att åklagaren har presenterat tillräcklig bevisning för att slå fast att 17-åringen var inblandad i planeringen av mordet, säger Magdalena Davidsson.

Blev utpekad

Att ytterligare ett vittne pekade ut 17-åringen under rättegången som en av de två han mötte vid mordplatsen strax innan mordet – är heller inte tillräckligt för en fällande dom – enligt hovrätten.

– Det finns uppgifter om att han hyste agg mot de båda tilltalade, vilket vi menar ska beaktas.

Vad gäller 15-åringen finns det stödbevisning i form av DNA på mordvapnet och på hans kläder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.