Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Patrick Sonevang väcker åtal mot två tonårspojkar efter knivmordet i Norrliden i oktober. Han menar att mordet utförts på beställning av någon annan. Foto: Kaisa Lappalainen/Ludwig Fleetwood

Tonårspojkar åtalas för knivmord i Norrliden i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Två pojkar, 15 och 16 år gamla, åtalas i dag för mordet på en 25-årig man i Kalmar i oktober förra året. Enligt åklagaren rör det sig om ett beställningsuppdrag.

– De två åtalade har inte kommit på det här själva, säger kammaråklagare Patrick Sonevang till SVT Småland.

Det finns inget som tyder på att offret och de misstänkta gärningspersonerna kände varandra sedan tidigare.

– Det finns ingen bakomliggande konflikt utan det är något som är gjort på beställning. Det är ett mord inom narkotikamiljön, säger Patrick Sonevang.

14-årig misstänkt blev viktigt vittne

Ytterligare en minderårig pojke, en 14-åring, har varit misstänkt för delaktighet i mordet. Han släpptes senare, men enligt åklagaren har han varit ett viktigt vittne i utredningen.

Den knivskurne mannen avled på sjukhus av sina skador. Dagen efter mordet greps 15-åringen, och en vecka senare greps även 16-åringen.

Åtalas för misslyckat butiksrån

Båda två åtalas även för ett rånförsök mot Ica Södercentrum i Kalmar den 24 september, två veckor innan mordet. Åklagaren bedömer dock inte att de två händelserna har något samband.

– Jag menar att det är de här två som är gärningsmän vid båda tillfällena, men i övrigt vet jag inget mer om hur de har med varandra att göra, säger Patrick Sonevang.

Nekar till brott

De åtalade har suttit häktade sedan de greps i oktober, och har nu alltså åtalats, misstänkta för mord. Båda nekar till anklagelserna.

Åklagaren säger till SVT att han kommer att yrka på att de båda misstänkta döms till sluten ungdomsvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.