18-åringen döms till vård för skolmordet i Alvesta

Uppdaterad
Publicerad

Växjö tingsrätt dömer 18-åringen till rättspsykiatrisk vård efter att han i november förra året knivmördade en elev på Allbo lärcenter i Alvesta. Efter avtjänat straff väntar utvisning.

Under rättegången har den tilltalade erkänt brottet och den psykiatriska undersökningen visade att han begick brottet under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

LÄS MER: 18-åringen erkänner skolmordet

Nu döms han alltså till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Efter avtjänat straff ska han utvisas från Sverige med förbud att återvända.

Attackerade med kniv

Det var den 16 november förra året som 18-åringen tog med sig en kniv till vuxenskolan i Alvesta med avsikt att attackera en 46-årig elev på skolan. Attacken skedde i skolans uppehållsrum där ett knivhugg utdelades som ledde till att 46-åringen senare avled på sjukhuset av sina skador. 

Drygt en timme efter dådet greps 18-åringen som under rättegången berättat att han hade en konflikt med målsäganden och var arg.

Mått psykiskt dåligt

I domen kan man läsa att hans berättelse har varit mycket tydlig i vissa delar. Hur knivhugget gått till och hans irritation avseende offret. Men i flera avseende har han haft svårt att redogöra utförligt för förloppet som kan kopplas ihop med hans psykiska sjukdomsbild.  

18-åringen var under 2016 vid ett par tillfällen inskriven för sluten psykiatrisk vård.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer