Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
18 patienter på samma avdelning i Ljungby smittade av corona – fyra döda Foto: TT/arkivbild

18 patienter på samma avdelning i Ljungby smittade av corona – fyra döda

Uppdaterad
Publicerad
En utredning som Region Kronoberg gjort visar att Ljungby lasarett drabbats av spridning av coronaviruset inne på sjukhuset. 18 patienter på en medicinavdelning har drabbats på ett sätt som gör att det inte går att utesluta att de smittats på sjukhuset. Fyra av patienterna har senare avlidit.

Patienterna har vårdats på avdelningen, skrivits ut och sedan insjuknat i covid-19. I ett pressmeddelande skriver Region Kronoberg att man inte funnit något annat samband mellan de 18 än att de vårdats på samma avdelning.

Medelåldern på patienterna är 80 år, fyra av dem har senare avlidit. Under samma period som de 18 smittats har även cirka 15 medarbetare på sjukhuset bekräftats smittade.

Exakt vad som har orsakat utbrottet går inte att klarlägga men det är troligtvis flera faktorer som ligger bakom, skriver Region Kronoberg i sitt pressmeddelande.

Flera tänkbara orsaker

Några tänkbara orsaker kan enligt regionen vara att avdelningen sedan tidigare har haft vakanser vad gäller sjuksköterskor, hög sjukfrånvaro på grund av hantering av förkylningssymtom i samband med pandemin samt, på grund av hög belastning, fått svårt att upprätthålla följsamhet till hygienrutiner.

Maria Wiltz, sjukhuschef.

– Utredningen visar att smittan har dykt upp på boenden i kommunerna ungefär samtidigt. Därför är det svårt att säga vad som är hönan och vad som är ägget, så vi måste ta detta på största allvar och bekämpa smittspridningen, säger Maria Wiltz sjukhuschef på Ljungby lasarett.

I klippet berättar sjukhuschefen mer om vilka åtgärder som de nu har satt in på avdelningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet