19-åringen som sköts till döds vid Funkabo kopplas till en 26-åring som sitter häktad misstänkt för mord efter tidigare skjutning. Foto: SVT

Mordoffret kopplas till ena sidan av gängkonflikten i Norrliden

Uppdaterad
Publicerad

Enligt flera säkra källor till SVT är mordoffret vid nattens skjutning vid Funkaboskolan en 19-årig man från Kalmar. 19-åringen har nyligen dömts för narkotikabrottslighet och enligt en LVU-dom har han sedan 15-årsåldern umgåtts med kriminella i Norrliden – bland annat den man som förra veckan häktades för Ängömordet.

Polis och åklagare har ännu inte velat bekräfta om mordet på Funkaboskolans skolgård går att koppla till den pågående gängkonflikten med epicentrum i Norrliden som rasat sedan mordet på Kattrumpan i februari i år.

Umgicks med häktad för Ängömordet

Men mycket tyder initialt på att så är fallet. SVT har kunnat bekräfta att offret, en 19-åring från Kalmar, sedan flera år kopplas till kriminalitet och drogförsäljning i just Norrliden. En tongivande person inom Norrlidenfalangen har också publicerat en runa för 19-åringen på sociala medier.

I november 2021 gör polisen en husrannsakan i 19-åringens bostad i Norrliden där 19-åringen och en annan man hittas drogpåverkade. Den andra mannen är den 26-åring som så sent som förra veckan begärdes häktad för mordet på Ängö – ett mord som åklagaren menar var en hämndaktion i den pågående våldsspiralen runt Norrlidengänget.

Förutom droger hittar Polisen 7 000 kronor i kontanter i 19-åringens lägenhet, men han åtalas bara för ringa narkotikabrott, eget bruk.

Har vårdats på HVB-hem

Redan som 15-åring omhändertogs han enligt Lagen om vård av unga (LVU) och vårdades för sitt narkotikamissbruk på ett HVB-hem. De senaste åren har han dömts två gånger för ringa narkotikabrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.