Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Scania tvingas ge anställda semester i förtid – 2000 personer berörs Foto: TT

Scania tvingas ge anställda semester i förtid – 2 000 personer berörs

Uppdaterad
Publicerad

Scania i Oskarshamn har brist på material. Därför lyckas man inte hålla upp produktionen, och de anställda måste gå på semester tidigare än planerat.

Semesterperioden för de anställda på Scania i Oskarshamn läggs en vecka tidigare än planerat, vilket Barometern-OT var först att rapportera.

– Vi tidigarelägger vår semester med en vecka och som kompesation för det, får man en veckas permittering, säger Peter Magnusson platschef på Scania i Oskarshamn.

Materialbrist

Anledningen är den brist på halvledare som råder globalt.

– Vi har under en längre tid haft problem med materialleveranser, och vi märker att vi i närtid kommer att få svårt att fortsätta att producera. Därför behöver vi hitta åtgärder för det, säger Peter Magnusson.

Materialbristen gör att semestrarna nu tidigareläggs från de planerade veckorna 29-32.

En extra ledig vecka

Som kompensation har Scania kommit överens med facket om att de anställda får en vecka extra ledig, och sammantaget gör det att produktionen pausas för sommarledighet redan vecka 27.

– Vi har kommit överens med de fackliga företrädarna och fått till en bra överenskommelse. Så vi hoppas att våra medarbetare känner att detta är ett bra upplägg inför sommaren, säger platschef Peter Magnusson.

Scania i Oskarshamn har drygt 2700 anställda, cirka 2000 av dem berörs av den ändrade semestern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer