Som SVT Nyheter Småland tidigare rapporterat om så råder det en akut brist på legitimerade djursjukskötare. Därför kommer Jordbruksverket att lägga fram ett förslag om förändringar. Bland annat handlar det om att djurvårdare kan få möjlighet att, genom en kortare utbildning, få söva djur.
Men många legitimerade djursjukskötare motsätter sig förslaget som de tycker urholkar legitimationen.
– Det krävs mer än några veckors kurs för att klara av att hantera om det händer något under en narkos, och vad är vår legitimation värd då, säger Linn Stenbom som är legitimerad djursjukskötare och ledamot i Djursjukskötarnas Riksförbund.
Protestlista inskickad
Förbundet har nu skickat in en protestlista med upp emot 2.000 namnunderskrifter till Jordbruksverket.
– Vi hoppas ju att Jordbruksverket ska ta det i beaktande och inse att vårdkvaliteten troligtvis skulle försämras i så fall. Vi har dragit paralleller med den mänskliga vården, och undrar hur många som skulle tycka att det var okej att en undersköterska gick en kurs i att söva och sen fick det.
Ser positivt på en förändring
Men alla håller inte med. Anna Larsson arbetar som legitimerad djursjukskötare vid djursjukhuset i Kalmar och tycker att det skulle underlätta om fler kunde göra samma arbetsuppgifter.
Hon är därför positiv till att djurvårdare kan få en utökad behörighet, och anser inte att det skulle ta udden av legitimationen.
– Nej, det tycker jag nog inte. Det handlar ju om att man kan reglera vad man gör. Jag tycker fortfarande att man kan ha olika arbetsuppgifter, att man kanske inte ska kunna göra precis allt som de legitimerade får göra. Men det är viktigt att titta på vad som är rimligt och att man har patienten i fokus så att det är ett säkert och kontrollerat sätt, säger Anna Larsson.
– Det kan möjligtvis uppfattas som en konkurrens att vissa har fått kämpa sig till legitimationen och andra får åka med på en räkmacka. Men jag tycker inte att man ska se det så, vi måste ju ändå se det till att djursjukhusen ska kunna erbjuda bästa möjliga djursjukvård, säger Suzanne Sandquist filialchef vid djursjukhuset i Kalmar.
Fortsatt tydlig skillnad
Anna Wretling Clarin som är chef för enheten djurhälsopersonal på Jordbruksverket ser fortsatt att det kommer att vara en stor skillnad mellan djurvårdare och djursjukskötare.
– De moment som en djurvårdare ska få göra är under veterinärens ansvar, och som legitimerad djursjukskötare har man ett bredare ansvar än så, man kan agera under eget ansvar och de har också en lång akademisk utbildning och kan användas bredare inom verksamheten än vad en djurvårdare kan, säger Anna Wretling Clarin.
”Ansvaret bör ligga på oss”
Linn Stenbom har utbildat sig vid den enda utbildningen i landet till legitimerad djursjukskötare, vid Sveriges Lantbruksuniveristet. Hon tycker att det är självklart att ansvaret för att söva ett djur ska ligga på den som kan mest.
– Jag tycker att det är bra att jag har ett ansvar över narkosen. Jag har läst mycket om detta och kan det. Så jag tycker att det vore taskigt att lägga ansvaret på veterinären. För om djurvårdare får rätt att söva så blir det ju på veterinärens ansvar, och vi legitimerade djursjukskötare kan ofta mer om just narkos än många veterinärer, säger Linn Stenbom.
Jordbruksverkets förslag på utökad behörighet för djurvårdare ska ut på remiss nu i december.
Här är protestbrevet
Jag motsätter mig Jordbruksverkets förslag att låta i dagsläget icke behöriga yrkesgrupper inom djurens hälso- och sjukvård, få inducera och övervaka anestesi samt utföra andra kvalificerade uppgifter som urholkar innebörden av Djursjukskötarnas legitimation.
Jag anser att detta riskerar att hota patientsäkerheten och kraftigt försämra kvaliteten på djursjukvården i Sverige. En djursjukvård som djurägarna idag ställer allt högre krav på.
Jag tror att lösningen är att öka antalet utbildningsplatser för Djursjukskötare, samt att arbeta för att göra arbetsmiljön för dessa drägligare, så att många fler klarar att stanna i branschen långsiktigt. (Idag arbetar endast 36% av de legitimerade djursjukskötarna heltid och 10% har lämnat branschen enligt Naturvetarnas senaste enkätundersökning över djursjukskötarnas arbetsmiljö.)
Jag anser även att risken är överhängande, att det här förslaget riskerar att driva ytterligare legitimerade djursjukskötare från branschen och därmed förvärra situationen.