En glad Ironmanvinnare 2017. Foto: SVT

Dags för Ironman i Kalmar – firar 25 år

Uppdaterad
Publicerad

I helgen drar den populära tävlingen Ironman i gång, slutsåld och mer populär än någonsin. Deltagarna ska simma, cykla och springa i 13 timmar i snitt.

– Det är en härlig känsla varje år när Ironman flyttar in i Kalmar och tar över staden, säger tävlingsledare Henrik Brovell.

I år är det 25-årsjubileum för triathlon på långdistans i Kalmar. Den här triathlonen har gått under namnet Ironman sedan 2012 och brukar innebära fullbokade hotell, uthyrda lägenheter och gator avstängda för trafik. Tidigare år har polisen gjort bedömningar att tävlingen lockar mellan 30 000 och 50 000 åskådare.

IRONMAN KALMAR 2019

I år är det slutsålt och fler deltagare än 2018, hela 3000 anmälda. Dessutom kommer fler proffs än tidigare år, uppemot 50. Henrik Brovell uppskattar att genomsnittstiden för ett proffs att genomföra tävlingen är strax över åtta timmar medan resten av deltagarna har en snittid på ungefär 13 timmar.

– Det krävs rätt mycket, det är en lång dag. Sedan är det en utmaning som inte är omöjlig för någon men visst krävs det mycket träning och förberedelser, säger Henrik Brovell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IRONMAN KALMAR 2019

Mer i ämnet