Konkursförvaltaren Johan Wänersjö har handlagt ett 40-tal ärenden i Jusab-härvan. Foto: Arkiv/Sanna Ekstedt Larsson

Ett 20-tal får ersättning efter Jusab-bluff

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu beslutat att ett 20-tal personer som lovades jobb i blufföretaget Jusab får ta del av den statliga lönegarantin.

Konkursförvaltaren Johan Wänersjö på Glimstedt advokatbyrå har fått in ett 40-tal ansökningar. Av dem har han nu beslutat att ett 20-tal personer får ersättning från den statliga lönegarantin. Det handlar om ersättning för mellan en till fem månaders arbete.

– Det är personer som har kommit in med vederbörliga handlingar där mannen bakom företaget har undertecknat anställningsavtalen. Jag har dessvärre tvingats neka ett antal andra personer där en annan person har undertecknat avtalen, säger Johan Wänersjö.

Jobbluffen i Växjö

Sattes i konkurs

Bluffen uppdagades i januari i år efter att ett hundratal personer som trodde att de fått arbete samlats utanför företagets lokaler i Växjö. Men det fanns inga jobb, vilket en 44-årig Växjöbo hade lovat dem.

I början av juni i år beslutade Växjö tingsrätt att 44-åringen skulle försättas i konkurs vilket även möjliggjorde för de lurade att få ersättning.

Det som gör ärendet knepigt juridiskt är att flertalet personer var anställda av bolaget och inte av mannen, när det var mannen som gick i konkurs.

– Det finns inga prejudicerande beslut i något liknande fall men jag tycker att den som felaktigt har utgett sig för att företräda bolaget därmed har en skyldighet gentemot tredje man, det vill säga de som lurats, och att personerna därmed ska få ersättning, säger Johan Wänersjö.

Kan överklaga

Han är samtidigt lite förvånad över att inte fler har hört av sig.

– Det var ett 100-tal som blev lurade. Jag tror att jag kommer att få in ytterligare ansökningar men trodde ändå att det kunde bli mer.

Ärendet är inte klart. Staten kan överklaga beslutet om ersättning liksom dem som inte fått någon ersättning alls samt dem som tycker att de fått för lite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jobbluffen i Växjö

Mer i ämnet