Hör e-hälsomyndighetens avdelningschef, Annemieke Ålenius, berätta mer om vaccinpasset. Foto: SVT

En kvarts miljon vaccinpass utfärdades på premiärdagen

Publicerad

Under torsdagen öppnade bokningen av covidbevis, som utfärdas av e-hälsomyndigheten som har sitt huvudkontor i Kalmar. Det var ett högt tryck på myndigheten som under dagen utfärdade en kvarts miljon vaccinpass.

– Det har varit ett högt tryck på covidpassen under premiärdagen, men det var väntat, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef e-hälsomyndigheten.

Covidbevis, eller covidpass som det också kallas, är till för att möjliggöra resande inom Europa. I dagsläget utfärdas endast ett vaccinpass, som bevisar att du fått vaccin mot covid-19. Men under sommaren kommer också bevis för dig som fått ett negativt provsvar eller har tillfrisknat från covid-19.

Säkrast med två doser

Du kan boka ett vaccinpass sju dagar efter du fått din första dos men det ger inga garantier för att du får komma in i det landet som du ska resa till.

– Det är väldigt viktigt att du tar reda på vad som gäller i det landet som du ska åka till, om det faktiskt räcker med en dos eller om du behöver två doser, säger Annemieke Ålenius.

Hör Annemieke Ålenius berätta mer om vad som gäller kring vaccinpasset i klippet ovan.

Så hämtar du ditt covidbevis

Så gör du i fyra steg

För att få ett covidbevis på genomförd vaccination så behöver du:

  1. Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret.
  2. Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se (öppnar den 1 juli)
  3. Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. När du har hämtat beviset skickas det även automatiskt till din digitala brevlåda, om du har en.
  4. Redo att användas. Kom ihåg att undersöka vilka regler som gäller för ditt resmål.

Saknar du e-legitimation?

Om du saknar e-legitimation så hittar du information här om du hur du skaffar en på elegitimation.se.

Du som saknar e-legitimation kan från den 1 juli få ett covidbevis på vaccination genom att skriva ut en blankett från e-hälsomyndighetens hemsida som du sedan fyller i och postar till myndigheten.

Källa: E-hälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.