Gunilla Skotknicka är biträdande avdelningschef på Naturvårdsverket.

Slutnotan för strandade valen på Öland – nästan 300 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Nu har polisen sammanställt kostnaderna för arbetet med den strandade valen på Ölands östra kust. Och det blev en dyr nota som Naturvårdsverket ska betala.

Den uppmärksammade historien om den strandade valen som slutligen bärgades och transporterades till Danmark för förbränning närmar sig ett avslut. De totala kostnaderna är nu sammanställda. Och fakturan har skickats från polisen till Naturvårdsverket som skall stå för notan.

– Vi fick ett mail i veckan från polisen men har inte betalat ännu. Nu ska vi fatta beslut men hanteringen är igång, säger Gunilla Skotknicka som är biträdande avdelningschef på Naturvårdsverket.

Vad har de här kostnaderna handlat om?

– Ungefär hälften har handlat om att hantera valen på plats och hälften har handlat om transport och destruktion.

Gunilla Skotknicka är biträdande avdelningschef på Naturvårdsverket.

Hur kom ni fram till att just ni skulle betala?

– Det var ju att det var ett så stort djur och en så ovanlig händelse.

Men det blev dyrt?

– Jag håller med om att det är mycket pengar. Men det är ju för att det är ett väldigt stort djur. Det är vanligare att det handlar om nåt lodjur eller klövdjur men i det fallet var det ju en val. Sen låg den ju så till att man dels var tvungen att få upp den på stranden för att sedan transportera och förbränna valen, säger Gunilla Skotknicka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.