Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Som att lyfta på locket till Kalmars medeltida liv. Så beskriver arkeologen Magnus Stibéus utgrävningarna i gamla stan i Kalmar. Se de unika fynden i klippet. Foto: Ludwig Fleetwood/SVT

30 000 arkeologiska fynd hittades i Kalmar – se guldringen från 1400-talet

Uppdaterad
Publicerad

Under utgrävningarna som pågått i Gamla stan i Kalmar de senaste två åren har över 30 000 arkeologiska fynd gjorts från 1200 till 1600-talet. Arkeologerna har bland annat hittat en unik guldring och en amulett i glas.

Det är i samband med de nya vatten- och avloppsledningarna som ska dras i Gamla stan i Kalmar som utgrävningarna gjorts under två års tid. Magnus Stibéus, projektledare på Arkeologerna, säger att resultatet är över förväntan.

– Vi har kunnat lyfta på locket till stadens medeltida liv. Arkeologin blir ett titthål in i den medeltida historien som gör att vi får veta mer om hur livet tedde sig för flera hundra år sedan.

Vardagsföremål och värdesaker

Under utgrävningarna, som nu lider mot sitt slut, har ett 50-tal medeltida tomter, ett tiotal gator och delar av den gamla stadsmuren grävts fram. Bland de 30 000 föremål som hittats finns rester av hundratals byggnader, källare, gator, latriner och vardagsföremål.

Hör arkeologen Magnus Stibéus berätta om fyndet som fick det att kittla till lite extra – i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.