Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskare hoppas att DNA-prover ska ge svar på gåtan om Sandby borg på Öland. Foto: SVT

DNA-analyser ger nya svar från blodiga massakern i Sandby borg

Publicerad

1 500 år efter den blodiga och våldsamma massakern på Sandby borg, där hundraltals människor mördades i borgen på Öland, har nyligen de första DNA-analyserna gett flera nya svar.

– Vi är intresserade av att se hur de levde under den här tiden och vilka sjukdomar som fanns, säger Anders Göhterström som är professor i molekylär arkeologi vid Stockholms universitet.

Den gåtfulla och mycket våldsamma historien har uppmärksammats världen över och väcker många frågor. Alla i borgen mördades och lämnades i borgen på östra Öland och har sedan fått ligga obegravda i de positioner de lämnades.

Arkeologer och forskare söker nu svar på vad som hänt och vilka som bodde i borgen. Sju av de totalt 30-tal som grävts fram har nu analyserats.

– Genom DNA-analyserna har vi konstaterat att en av dem var en kvinna, vilket man tidigare inte kunnat slå fast, säger Anders Götherström, professor i molekylär arkeologi vid Stockholms universitet.

Inte släkt

En annan fråga har varit om människorna i borgen var från Öland, och vilka sjukdomar som kan ha funnits.

– Vi har hittat ett fall av den mycket allvarliga sjudomen difteri, och vi har konstaterat att de som levde där var från regionen, men att de inte var släkt med varandra.

Men finns det någon chans att få fram vad attacken handlade om?

– Om du kommer tillbaka om några år så kanske, säger Anders Göhterström.

Materialet som är analyserat från Sandby borg är del av en större studie som börjar i borgen och slutar med regalskeppet Kronan. Studien skall presenteras  den 5 januari.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utgrävningar vid Sandby borg

Mer i ämnet