Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkeologen Ludvig Papmehl-Dufay och hans kollegor gräver just nu ut det största av järnåldershusen på Öland. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Nya fynd på Öland – kan finnas kopplingar till stora massakern

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har arkeologerna grävt i en järnåldersby från 400-talet i Gamla Skogsby på Öland. Under senaste veckan har man funnit flera intressanta föremål.

I flera av stolphålen som bar upp byggnaden i Gamla Skogsby nära Färjestaden på Öland har man hittat massor av fårskelett.

– I en av stolparna har vi hittat sex hela får som man förmodligen använde som offer för att skydda huset, Ludvig Papmehl-Dufay är universitetslektor i arkeologi.

Järnåldershuset som utgrävningarna sker i är det största på Öland och är över 35 meter långt och ungefär åtta meter brett.

”Massakern under samma tid”

Det är en sorts hallbyggnad där väldigt högt prominenta människor ska ha bott.

– Massakern i Sandby borg som många känner till skedde ju under samma tid. Där fanns högt uppsatta människor precis som här. Så om det var en konflikt mellan öst och väst på ön, så är det här en tänkbar skurk, säger Ludvig Papmehl-Dufay som är universitetslektor i arkeologi.

Hör om fler fynd i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.