Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför skedde massakern vid Sandyby borg på Öland. Hör om teorierna i klippet ovan. Foto: Daniel Lindskog / pressbild

Det vet vi om händelserna på Sandby borg: ”Kan ha varit hämnd”

Uppdaterad
Publicerad

Vad hände på Sandby borg? Och varför? Forskarna har en rad teorier. Här är vad vi vet – och inte vet – om massakern på Sandby borg.

Sandby borg ligger bara 50 meter från strandkanten. Naturen är flack och havet rullar in mot sandstranden. Måsarna och skarvarna lyfter oroligt när en havsörn närmar sig. Annars är allt lugnt och fridfullt och det är svårt att föreställa sig att en brutal massaker ägt rum på den här platsen.

Men en dag i slutet av 400-talet hände just det.

Sandby Borg

Några tog sig in – kanske till och med släpptes in av någon illojal typ innanför murarna – beväpnade med spjut, knivar, pilbågar och svärd.

– Det kan ha hänt på natten för nästan alla människor var inne i sina hus. Och i så fall överfölls de kanske i sömnen, spekulerar arkeolog Helena Victor.

Arkeologen Helena Victor Foto: SVT

Teorierna många

Inkräktarna tog ingen hänsyn till om det handlade om barn, gamla eller unga. Alla mejades ner.

Yngsta offret – som hittats hittills – är ett spädbarn på en och en halv månad.

Nu har arkeologerna grävt på platsen i åtta år och hunnit med en tiondel av borgen. Av de drygt 30 människor man hittat är det ingen som visar tecken på att man hunnit försvara sig.

De har överfallits bakifrån. En blev halshuggen. Det handlar utan undantag om mycket grovt våld. Inget av offren begravdes, utan de lämnades där de föll omkull.

Varför? Av vem? Hur? När?

– Vi har många teorier om det, men vi vill antingen bekräfta dem eller få nya teorier. En teori är att det var inbördeskrig på Öland vid den här tiden. En annan teori är att Sandby borg hade byggts där den inte borde byggas. Man har funnit resterna av en järnåldersgrav i hövdingens hus, säger Helena Victor.

Varför har ni inte hittat några kvinnor?

– Vi vet inte ännu. Men att det finns barn på platsen betyder att det måste ha funnits kvinnor där.

Clara Alfsdotter inspekterar ett av skeletten som hittats på Sandby borg Foto: Daniel Lindskog / pressbild

Kan ha varit straff eller hämnd

När förövarna var klara med sin massaker den där sensommarkvällen för 1600 år sedan försökte de sätta eld på några av husen. Men de brann aldrig ner. De tog sig ut genom portarna i den fyra meter tjocka muren och lämnade de lemlästade kropparna kvar där de dödats. De brydde sig inte heller om att ta med sig invånarnas rikedomar.

– Det kanske var den slutliga förnedringen. ”Jag spottar på din rikedom”, pfui! Mycket tyder på att dådet var något slags straff eller hämnd, spekulerar Helena Victor.

Sen stängdes portarna. Ingen ville förmodligen närma sig den illaluktande borgen där de döda kropparna låg kvar. Och efter några hundra år glömdes platsen bort. Ett tunt marklager täckte resterna av husen och människorna.

Utgrävningarna har nu pågått i åtta år. Man har hunnit med en tiondel av borgen. Foto: Daniel Lindskog

Tills några människor med metalldetektor, spadar och borstar för snart tio år sedan lyfte på locket till Sandby borgs historia.

Nu har tragedin blivit en turistattraktion, detta trots att det inte finns minsta glasskiosk i närheten och det krävs några hundra meters vandring i lös sand för att komma dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sandby Borg

Mer i ämnet