Nya riktlinjer – nu vänder sig Region Kalmar direkt till alla ovaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 30 000 personer har inte vaccinerat sig mot covid-19 i Kalmar län. Men inom kort kommer dessa få ett direktadresserat brev från regionen – en metod som gjorts möjlig efter att man svängt i frågan om hur regionen får lov att använda vaccinationsregistren.

Tidigare har regionerna själva gjort bedömningen att man inte kunnat använda uppgifter från sina egna register över vaccinerade för att nå ut direkt till ovaccinerade personer, eftersom det inte finns en etablerad vårdkontakt.

Men efter att ha rådfrågat Sveriges kommuner och regioner, SKR:s, jurister fick man i slutet på förra veckan beskedet att det ska vara fritt fram att använda uppgifterna som ett led i vaccinationskampanjen.

Kan bli kallelse till vaccintid

Beskedet innebär att regionen inom kort kommer att skicka ut direktbrev till varje person över 16 som är folkbokförd i Kalmar län och som inte finns med i regionens register över vaccinerade.

Vad kommer det att stå i brevet?

– Det arbetar kommunikationsavdelningen med nu. Vi tänker att det kan vara information om hur man blir vaccinerad, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar.

Överväger ni att använda kallelser direkt till vaccination?

– Vi har ännu inte tagit ställning till om vi ska erbjuda tider eller om vi bara ska erbjuda drop in. Det handlar mycket om hur vi kan tillhandahålla bokade tider.

Inga brev i Kronoberg

Region Kronoberg, där styrande politiker efterfrågat just möjligheten att direktkontakta ovaccinerade, har däremot inga planer idag på att använda denna möjlighet att nå ut till ovaccinerade.

– Vi har inte diskuterat frågan på det sättet. Vi börjar nu med att använda data vi fick från folkhälsomyndigheten där man snarare har utpekade bostadsområden där vi kommer att göra riktade utskick, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.