De två männen fastnar på uttagningsautomatens kameror Foto: Övervakningskamera

Två män stal äldre kvinnors kontokort

Publicerad

Två äldre kvinnor i Kalmar län blev bestulna på sina kontokort. Några dagar senare upptäckte de att pengar försvunnit från deras bankkonton. En man i 31-årsåldern står nu åtalad för bland annat grovt bedrägeri.

Den första händelsen inträffade i januari i år, där två män trängde sig in i en äldre kvinnas bostad på Öland och sagt sig behöva låna toaletten. Männen uppehöll sig en kortare stund i kvinnans lägenhet innan de försvann. Efter några dagar upptäckte kvinnan att hennes kontokort saknades och att 13 400 kronor dragits från hennes konto.

Sitter i rullstol

Vid det andra tillfället upptäckte en äldre kvinnas son under ett besök att hans mammas plånbok saknades. Han gick in på sin mors internetbank och konstaterade då att åtta olika uttag var gjorda på hennes kontokort på olika platser i Kalmar.

Sonen misstänker att mamman, som sitter i rullstol, blev bestulen på sin plånbok när hon vistats utomhus. Kvinnan blev bestulen på två guldringar och 12 300 kronor hade dragits från hennes konto.

Övervakningskameror

På en övervakningsfilm kan två män ses ta ut pengar från en uttagsautomat. Polisen kände igen den ena mannen och han hämtades in till förhör.

Mannen som syns ta ut pengar på kontokorten är 31 år och uppger i förhör att han brukar hjälpa sina vänner och bekanta med att ta ut pengar åt dem när det behövs. Vid de aktuella tillfällena där mannen fastnat på övervakningkamerorna uppger han var i god tro.

Bild från en uttagningsautomat på Skeppsbrogatan i Kalmar. Foto: Övervakningskamera

Den andre mannen

Uttagen gjorde han som en tjänst till den andre mannen, som ännu inte är gripen. Han uppgav att han bara känner honom vid förnamn och att han är hemmahörande i Tyskland.

Mannen förklarar vidare att anledningen till varför han inte dolde sitt ansikte är för att han gjorde uttagen i god tro. 31-åringen står nu åtalad för bland annat grovt bedrägeri, åldringsbrott och grov stöld i bostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.