Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På tisdagen väckte åklagaren Emma Berge åtal i det 12 år gamla mordfallet i Växjö. Foto: Malvina Lindström/SVT

35-åring åtalas för 12 år gammalt mord – polisens infiltratörer avgörande

Uppdaterad
Publicerad

Det var 2011 som en 58-årig kvinna hittades död i sin bostad i Växjö. Kvinnan hade blivit attackerad i garaget med ett stort antal yxhugg. Den nu åtalade 35-åringen var redan då huvudmisstänkt, men släpptes i brist på bevis.

– Jag har idag åtalat en 35-årig man för mordet på sin mamma som skedde den 7 mars 2011, inledde åklagare Emma Berge dagens presskonferens.

Den nu åtalade mannen var redan 2011 huvudmisstänkt, och satt länge häktad, men misstankarna avskrevs i brist på avgörande bevis.

Nu har dock bevisläget förändrats, bland annat med hjälp av bättre DNA-teknik, och med hjälp av polisens infiltratörer som lyckats få mannen att berätta.

– I målet har förekommit en infiltration där den misstänkte berättat flera unika detaljer om mordet. Jag har beslutat om åtgärden och den har genomförts av Sektionen för särskilda insatser som är en sektion på NOA, berättar Emma Berge.

Ny DNA-teknik

Sektionen för särskilda insatser biträder polisen nationellt och ansvarar för polisens undercover-verksamhet.

På yxan som misstänks vara mordvapnet har utredaren nu också hittat DNA från den misstänkte. Även på en handduk där det fanns torkat blod från offret har det hittats DNA från den misstänkte.

Förhandlingar börjar 9 oktober och kommer pågå cirka 15 dagar.

– Det är ett speciellt ärende och det känns bra att det blir ett avslut, säger Emma Berge.

Den misstänkte mannen nekar till brott.

I klippet hör du åklagaren berätta om samtal mellan den misstänkte och infiltratören.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.