• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Foto: Länsstyrelsen

349 meter stenmur försvunnen – lantbrukare åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En lantbrukare på Öland åtalas som misstänkt för att ha förstört en 349 meter lång biotopskyddad stenmur. Trots flygfotografier hävdar mannen att det aldrig funnits murar på den platsen.

Vid ett besök från Länstyrelsen i april noterade tjänstemännen att tre biotopskyddade stenmurar var försvunna. Istället hittade tjänstemännen en rejäl hög med stenar, dumpade över en fjärde biotopskyddad stenmur.

Stenmurar utgör livsmiljö för hotade djur- och växtarter och är därför generellt skyddade som biotopskyddsområde. Det är inte tillåtet att förstöra dem utan dispens.

Flygfoton som bevis

Mellan 2011 och 2014 fick lantbrukaren kulturstöd för att sköta stenmurarna på platsen. Flygfoton från platsen tagna 2017 och 2019 visar också, enligt Länstyrelsen,  att murarna ”tveklöst” tagits bort.

Men den åtalade mannen menar att stenmurarna aldrig har funnits på platsen – och att de inte syns på fotografierna. Nu riskerar han en företagsbot på 75 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer