Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med elgitarrer och förstärkare ska Tobias Ahlstedt och Stefan Johansson samla in pengar till hemlösa. Se mer i videon. Foto: SVT

38 år efter Metal Aid – musikgala ska rädda boende för hemlösa i Västervik: ”Rock 'n' roll är en urkraft”

Publicerad

Hemlösa i Västervik kan bli av med sitt natthärbärge, om kommunen inte förlänger det utgående avtalet. Nu arrangeras en rockgala för att samla in pengar till stadens hemlösa och organisationen Vinternatt.

– Rock'n'roll är en urkraft, säger musikjournalisten Stefan Johansson, som arrangerar galan.

I flera decennier har journalisten Stefan Johansson, från Västervik, bevakat musikvärlden. Under åren har han intervjuat några av de allra största rockstjärnorna. På nära håll har han sett droger, alkohol och missbruk.

– Vem som helst kan hamna i den sitsen. På ett halvår, ett år, kan man hamna i rännstenen, säger Stefan Johansson.

Arrangerade Swedish Metal Aid

Nu vill han samla in pengar genom rock'n'roll. Den 29 mars anordnas en välgörenhetskonsert till förmån för Västerviks hemlösa och organisationen Vinternatt.

Det är inte första gången som han använder musiken för att samla in pengar till välgörenhet: Han var den som 1985 samlade Sveriges hårdrockselit, under namnet Swedish Metal Aid, efter inspiration från brittiska Band Aid.

– Rock'n'roll är en urkraft, och har alltid stått på underdogens sida. Det är naturligt att använda musiken för att skapa en positiv förändring, säger Stefan Johansson.

Kommunalrådet tror på förlängning

Initiativet kommer efter att en man hittats död på en offentlig toalett i Västervik, i slutet av november. Sedan dess har stadens hemlösa kunnat få härbärge över natten i Pingstkyrkans lokaler, genom ett avtal mellan Västerviks kommun och flera organisationer.

Avtalet löper ut den sista mars och framtiden för Västerviks hemlösa är nu osäker.

– Vi väntar på en utvärdering av hur det har gått, men jag skulle bli förvånad om vi inte har ett liknande avtal längre fram, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.