Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur akutplatserna för hemlösa på Pingstkyrkan i Västervik ser ut i klippet. Foto: Hedvig Nittve

Efter dödsfallet på toaletten: 400 000 kronor till hemlösa i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks kommun sluter nu avtal med pingstkyrkan om ett natthärbärge för hemlösa. Detta efter det tragiska dödsfallet då en hemlös man dog på en offentlig toalett.

– Det känns jättebra, säger pingstkyrkans Michael Nyborg.

SVT Nyheter Småland har tidigare rapporterat om att Västerviks kommun ingår samarbete med pingstkyrkan och organisationen Vinternatt för att förbättra situationen för hemlösa i Västerviks kommun. Detta efter att en man i 60-årsåldern hittats död på en toalett i centrala Västervik.

Plats för fem personer

Nu är avtalet på plats och innebär att kommunen ger pingstkyrkan i Västervik 400 000 kronor för att erbjuda nattboende till fem personer. Avtalet gäller fram till mars.

– Det känns jättebra att vi fått det här på plats för det finns personer som behöver nyttja det här akutboendet, säger Michael Nyborg, som är pastor på pingstkyrkan.

Se hur en sovplats i akutboendet i Västervik ser ut i klippet.

Kommunalrådet nöjd

Harald Hjalmarsson (M), kommunstyrelsens ordförande, är även han nöjd med avtalet:

– Det känns bra att vi så här snabbt har en lösning för vintern. Den långsiktiga lösningen är förstås att de här människorna får hjälp att komma bort från missbruk på ett sätt att de kan nyttja de boenden vi erbjuder, säger han i ett pressmeddelande.

Bättre samarbete med kommunen

Förutom att kommunen finansierar pingstkyrkans natthärbärge så innebär också avtalet att en stödperson från kommunen kommer besöka verksamheten minst en gång i veckan.

– Det här är bra för att vi ska kunna ha ett samarbete gällande akutboendet, men också för att kommunen ska lära känna de här personerna så att de kan få rätt stöd, säger Michael Nyborg, pastor på pingskyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.