Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre gånger i veckan anordnar Michael Nyborg, social pastor på LP-verksamheten frukost för hemlösa i Västervik. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Pastor Michael ordnar frukost åt hemlösa

Publicerad

Tre gånger i veckan serverar Michael Nyborg kaffe och mackor till Västerviks hemlösa. Genom åren har många ansikten passerat genom verksamhetens dörrar.

– Många lever inte längre, säger Michael Nyborg, social pastor på LP-verksamheten i Västervik.

Tisdagar, onsdagar och torsdagar är de som behöver välkomna till pingstkyrkan i Västervik. Runt det stora bordet samlas hemlösa och volontärer från kyrkan. Det bjuds på kaffe och mackor.

– Oftast är det ost och korv som gäller, men ibland blir det stekt ägg. Då går det åt ungefär dubbelt så mycket, säger Michael Nyborg, social pastor.

Västervik

Han har i många år träffat och hjälpt personer med missbruk. Flera vars liv tagit slut. LP-verksamheten drivs på kristen grund, och efter frukosten hålls en liten andakt.

– Även om man inte är kristen är man välkommen, alla får komma, säger Michael Nyborg.

Vill se ett akutboende i kommunen

Det finns ett antal personer i Västervik som är i behov att stöd. Michael Nyborg vill att kommunen gör mer, och framförallt att man öppnar ett akutboende.

– Det finns ett behov. Vi har haft personer som har sovit här i huset för att de inte ska frysa ihjäl. Det skulle vara bra om kommunen hade ett ordnat boende för nödsituationer.

Följ med när SVT besöker en av LP-verksamhetens frukostar i klippet ovan.

KLIPP: Västervik saknar kommunalt akutboende för hemlösa. Hör socialchefen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Nyman är socialchef i Västerviks kommun, där det inte finns något akutboende för hemlösa. Hör honom berätta om situationen i klippet. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet