Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I stugan på paret Åkermans tomt är det varmt och bäddat för hemlösa i akut behov av sovplats. Hör dem berätta i klippet ovan. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Linda och Pauli i Västervik öppnar sitt hem för hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

De ville göra något för Västerviks hemlösa. Så under vintern har paret Linda och Pauli Åkerman haft hemlösa sovandes hos sig nattetid.

– Vi diskuterade om det fanns något vi kunde göra, säger Pauli Åkerman.

”Vinternatt” kallar Linda och Pauli Åkerman sitt initiativ. I en stuga på gården har de bäddat i ordning sängar som de senaste månaderna använts av hemlösa nattetid. Men det är inte bara en god natts sömn som paret ger bort. Med hjälp av föreningar, företag och privatpersoner har de kunnat ordna kläder, skor och till och med en spa-kväll.

– Vi fixade en kväll med massage, fotbad och frisör till dem. Det var mycket uppskattat, säger Linda Åkerman.

Västervik

Varför ville ni göra det här?

– Samhället blir allt tuffare och vi ville skänka lite glädje till de mest utsatta, säger Pauli Åkerman, och hustrun Linda fortsätter:

– Ingen ska behöva frysa ihjäl.

Det finns ett behov

Nästan varje natt är det någon som behöver akut övernattning. Ibland hör hemlösa av sig direkt till Linda och Pauli Åkerman. Ibland är det kommunen, sjukhuset eller kriminalvården, berättar paret.

– Det märks att det finns ett behov, och det är många som vill hjälpa till. Vi får mycket kläder och skor skänkta till oss, säger Linda Åkerman.

Fanns det någon oro över att ha främlingar boendes hos er?

– Det är klart. Det kan bli stökigt. Men vi har krav, man får inte vara full eller påverkad. Hittills har det inte varit några problem, säger Pauli Åkerman.

KLIPP: Västervik saknar kommunalt akutboende för hemlösa. Hör socialchefen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Nyman är socialchef i Västerviks kommun, där det inte finns något akutboende för hemlösa. Hör honom berätta om situationen i klippet. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet