Foto: SVT

Två döda på äldreboende – misstänkt matförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har dött i misstänkt matförgiftning och ytterligare en vårdas på sjukhus. Ett 60-tal personer har drabbats av matförgiftning på flera äldreboenden i Ljungby kommun. Orsaken tros vara hallonen i en efterrätt.

– Vi fick på söndagsmorgonen samtal till Brunnsgården om misstänkt matförgiftning. Där lagas mat till flera äldreboenden, berättar Ljungby kommuns informationschef Carina Karlund.

Två personer blev så sjuka att de fick föras till sjukhus under helgen och de dog senare där. Ytterligare en person vårdas fortfarande.

– Det var två patienter som skickades till akuten och avled i går, säger medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Misstänker virus i hallonen

Det är nu fastställt att de insjuknade drabbats av calicivirus, alltså vinterkräksjuka, som med högsta sannolikhet fanns i de hallon som fanns i efterrätten. Hallonen har dessutom inte kokats, i strid med kommunens rutiner.

Extra sjuksköterskor togs in under natten för att stötta upp och ta hand om de gamla. Hittills har ett 60-tal personer, varav 50 är vårdtagare, insjuknat.

Socialförvaltningen i Ljungby har aldrig varit med om något liknande förut.

– Det är fruktansvärt tragiskt, säger Carina Karlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Matförgiftning på äldreboende

Mer i ämnet