Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sabah Al- Skaf berättar i videon ovan om bland annat hur viktig det är för henne att jobba för att få bättre pension. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson

52-årige Sabah fick jobb efter många års försök: ”Jag trivs jättebra”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

52-årige Sabah Al-Skaf som kom från Libanon till Sverige för nio år sen fick sitt första jobb i Sverige efter sju år. Sedan en månad tillbaka arbetar hon nu i en mataffär i Högsby.

Sabah Al-Skaf bor i Ruda i Högsby kommun. Trots att vägen till ett jobb i Sverige var sju år lång för henne så är hon nu glad att hon kan jobba med det hon tycker om.

– Jag trivs jättebra på mitt nya jobb här, Sabah Al-Skaf.

Och nyckel till att få ett jobb är språket, menar hon.

– Jag har lärt mig svenska genom att träffa och fika med mina grannar, de hjälper mig med att lära mig svenska och jag hjälper dem med andra saker, säger Sabah Al- Skaf.

Hon tror att många i hennes egen ålder som måste arbeta fram ett mod våga prata svenska, även om de blir lite fel i början. Till slut kommer man lära sig.

Flydde kriget i Syrien

Sabah kommer från början från Libanon, hon är gift med en man från Syrien. De bodde i Syrien där hon arbetade som frisör.

Efter att kriget startat flydde hon landet och hamnade till slut i Sverige. Hon började sitt första jobb i köket på en skola för två år sedan men för knappt en månad sen fick hon ett jobb på livsmedelsbutiken Almasri Groop i Högsby.

Den drivs av Feras Al Masri. Hör honom berätta om hur det är att som utlandsfödd och inflyttad starta eget företag i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Feras Al Masri äger livsmedelsbutiken Almasri Groop i Högsby. Han berättar i videon om hur det var för honom att starta butiken när han inte kunde språket och systemet. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson

Det är stora skillnader mellan inrikes- och utrikesfödda om man tittar på arbetslösheten. I slutet av 2021 låg andelen inskrivna som arbetslösa på 3-4 procent för inrikesfödda (16-64 år), enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Motsvarande andel för utrikesfödda var 12-14 procent.

Gapet mellan gruppen utrikesfödda och inrikesfödda har ökat jämfört med för tio år sedan. Förändringen beror både på att andelen inskrivna på Arbetsförmedlingen har minskat bland svenskfödda och ökat bland utrikesfödda.

Samma mönster ser man för de som är längst ifrån arbetsmarknaden. Andelen långtidsarbetslösa (utan jobb mer än tolv månader) var i april 2022 1,6 procent för inrikesfödda. Bland utrikesfödda var motsvarande andel 9,1 procent.

Även här har gapet mellan gruppen utrikesfödda och inrikesfödda ökat. Särskilt bland kvinnor. Och även här beror förändringen på att andelen inskrivna har minskat bland svenskfödda och ökat bland utlandsfödda.

Statistiken om inskrivna arbetslösa kommer från Arbetsförmedlingen och anger personer som är öppet arbetslösa, det vill säga aktivt söker arbete, eller som deltar i program. För begreppet långtidsarbetslös gäller att man är öppet arbetslös eller deltar i program, samt sammanhängande varit utan arbete i mer än tolv månader. Fördelen med dessa mått på arbetslöshet är att det finns färska uppgifter.

Det kan ta lång tid för flyktinginvandrare att få ett jobb.

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, var drygt hälften av flyktinginvandrarna i åldern 20-64 år förvärvsarbetande tio år efter att ha fått uppehållstillstånd och en kommunplacering. Med förvärvsarbete avses en löneanställning eller egen näringsverksamhet. Bland inrikesfödda i samma åldersgrupp har över tid drygt åtta av tio klassificerats som förvärvsarbetande, det vill säga haft en löneanställning eller egen näringsverksamhet.

Skillnaderna är stora inom gruppen flyktinginvandrare beroende på bland annat utbildningsnivå, kön och ursprungsland, För lågutbildade och kvinnor tar det längre tid att hitta ett arbete.

En av de viktigaste faktorerna för en lyckad integration är att komma in på arbetsmarknaden. Att få ett jobb. Vi har därför valt att titta på hur arbetslösheten ser ut när det gäller personer födda utomlands och de som är födda i Sverige.

Det finns många olika mått på arbetslöshet, vilket kan göra det lite förvirrande: inskrivna arbetslösa, öppet arbetslösa, långtidsarbetslösa, för att ta några exempel. Dessutom räknar och presenterar Statistiska centralbyrån och Arbetsförmedlingen arbetslöshetssiffror på lite olika sätt.
Därför har vi valt att titta på flera olika mått på arbetslöshet för att få en så bred bild som möjligt.

Vi har bland annat valt att titta på den öppna arbetslösheten i olika områden i landet. Dels för totalbefolkningen, dels för personer födda utomlands. I variabeln öppet arbetslösa ingår de som aktivt söker ett arbete och som inte deltar i arbetsmarknadspolitiska program. Statistiken fördelas på SCB:s 3 363 regionala statistikområden (RegSO-områden), vilket gör att man kan se regionala och lokala skillnader detaljerat. Den öppna arbetslösheten som SCB redovisar anges per år och visar alla som någon gång under året varit öppet arbetslös. En viktig sak att ha med sig är att många utlandsfödda som kom till Sverige under flyktingvågen 2015 deltar i arbetsmarknadsprogram och finns således inte med i statistiken om de öppet arbetslösa.

Orsaken till valet av denna variabel var främst för att det var möjligt att få data nerbrutet på den regionala nivån. Nackdelen är att det bara finns data fram till och med 2020.

Med siffrorna som underlag och genom att jämföra längre tidsperioder har vi kunnat analysera arbetslösheten. Med hjälp av de regionalt och lokalt nedbrutna arbetslöshetssiffrorna har vi kunnat identifiera områden med både positiv och negativ utveckling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Invandring och integration – Val 2022

Mer i ämnet