Pojkens försvinnande föranledde ett stort sökpådrag på Öland där hundratals frivilliga gick skallgång genom Färjestaden. Foto: Suvad Mrkonjic / TT

Pappan om bortförandet av sexåringen: Skulle säga hejdå

Uppdaterad
Publicerad

Den 55-åriga man som förde bort sin sexåriga son från ett familjehem i Färjestaden förblir i häktet. Mannen förklarar sitt agerande med att han var emot att pojken skulle flyttas till en nytt familjehem, långt i från sina föräldrar.

Under en häktningsförhandling i Kalmar tingsrätt på tisdagen beslutade tingsrätten att åtalstiden förlängs och mannen fortsatt ska sitta häktad misstänkt för egenmäktighet med barn. 55-åringen närvarade på videolänk från häktet.

Var emot ny familjehemsplacering

55-åringen är den 6-åriga pojkens biologiska pappa. Han säger i Frivårdens utredning att han vid tillfället just fått veta att hans son, som var familjehemsplacerad på Öland, skulle flyttas till ett familjehem flera mil längre bort.

Syftet med att besöka sonen var först att säga hejdå, säger han, men det slutade med att han tog pojken med sig. Han uppger att han var medveten om att han handlade fel, men att han inte ville att pojken skulle placeras så långt ifrån sina föräldrar.

Hundratals frivilliga letade

Pojkens försvinnande föranledde ett massivt sökpådrag från både polis och frivilliga på Öland, men kunde blåsas av när pojken hittades välbehållen tillsammans med pappan på ett tåg i Skåne.

Enligt åklagare Jeanette Boye är mannen fortsatt misstänkt på samma grunder som vid förra häktningen, och vill inte lämna några övriga kommentarer i fallet med hänvisning till att utredningen pågår. Även misstankarna mot en kvinna i sexåringens närhet kvarstår, uppger hon.

SVT söker mannens advokat för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.