Missing people bekräftar att sexåringen som varit försvunnen på Öland har hittats vid liv. Foto: TT

Försvunna sexåringen hittad vid liv – två personer anhållna

Uppdaterad
Publicerad

Den sexårige pojke som varit försvunnen sedan i går har hittats vid liv. Han hittades på ett tåg i Skåne tillsammans med en vuxen man. Denna man är nu anhållen misstänkt för egenmäktighet med barn. Även en kvinna med relationen till pojken är anhållen.

– Pojken hittades på ett tåg i Osby tillsammans med en man som har en relation till honom. Det var tips från allmänheten som ledde oss dit, säger Patric Fors, presstalesperson på polisen.

Han berättar att tipset ledde till att polisen kontrollerade det aktuella tåget och då hittade pojken.

– Han ska vara välbehållen och kommer överlämnas till sociala myndigheter.

Mannen som var i sällskap med pojken anhölls på fredagseftermiddagen misstänks för egenmäktighet med barn. Förhör ska hållas med mannen under eftermiddagen eller kvällen, sa polisen vid 18-tiden. Mannen är anhållen på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

Kvinna misstänkt sedan tidigare

Sedan tidigare har en kvinna anhållits skäligen misstänkt för egenmäktighet med barn, och enligt polisen har hon en nära relation med pojken. Nya förhör har hållits med kvinnan under söndagen och hennes advokat Mats Enström skriver i en kommentar att hennes inställning till gärningen är densamma, och att hon förnekar brott.

”Hon gör gällande att hon inte på något sätt är inblandad i pojkens försvinnande. Hon är mycket glad och lättad över att han är återfunnen välbehållen”, skriver Enström.

Egenmäktighet med barn innebär att någon utan tillåtelse för bort ett barn från dess vårdnadshavare. Det kan både handla om en förälder som har gemensam vårdnad om barnet, men också om någon annan person.

Straffet för egenmäktighet med barn är böter eller fängelse, beroende på hur grovt brottet bedöms.

Kvinnan är anhållen skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.

”Lättnad för alla som letat”

Att pojken är hittad vid liv är en lättnad för alla som letat.

– Det är alltid en lättnad, han är sex år. Alla kan sätta sig in i situationen som anhörig, vi samlade alla på stora läktaren och det var mycket glädjetårar, säger Tessan Jigfjord, operativ chef för eftersöket på Öland.

Försvann från sitt hem

Pojken försvann från sitt hem i Färjestaden på Öland under torsdagseftermiddagen. En stor sökinsats påbörjades och fortsatte sedan under natten och morgonen. Polisen har i sökandet fått hjälp av försvarsmakten och frivilligorganisationer. Under natten deltog bland annat 1 000 frivilliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.