Förlossningsmiljoner saknas i redovisningen: ”Katastrofdåligt”

Publicerad

Pengarna skulle gå till förlossningsvården och kvinnors hälsa – men när Region Kalmar redovisar hur de använts, saknas 55 miljoner kronor.

– Det är katastrofdåligt, säger barnmorskan Helén Bengtsson.

Den kallas förlossningsmiljarden, statliga pengar som ska gå till Ökad tillgänglighet och jämlikhet i mödrahälso -och förlossningsvården samt förstärkta insatser för kvinnors hälsa.

Mellan 2016 och 2020 fick Region Kalmar runt 135 miljoner kronor. Men när regionen redovisar till Sveriges kommuner och regioner (SKR) hur pengarna använts, saknas 55 miljoner i dokumenten. Det visar en granskning som SVT:s Uppdrag Granskning gjort.

Vården – Val 2022

Något som får barnmorskorna i Kalmar att undra – vad de har pengarna använts till?

– Jag har inte kunnat få ett svar på hur de använts, säger barnmorskan Helén Bengtsson som också är förtroendevald ledamot i Kalmar Läns Barnmorskeförening.

”Ett problem från början”

Helén Bengtsson är tydlig, de pengar som har hamnat i verksamheten har gjort stor skillnad. Bland annat har de lett till en bäckenbottenmottagning, som hjälper kvinnor med förlossningsskador.

Samtidigt finns det fler projekt som behövs i verksamheten, som man inte fått pengar för. Bland annat har kliniken äskat pengar till badkar för vattenförlossningar, men inte fått igenom det.

– Vi kan förstå om det inte finns pengar. Men om det finns pengar och man ändå säger nej, det har vi svårare att förstå, säger Helén Bengtsson.

Se Helén Bengtssons  reaktion i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet