6-årige Kevin Jönsson från Växjö gör succé i Fortnite. Foto: Peter Magnusson SVT

6-årige Dulle gör succé på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Kevin från Växjö slår just nu gaming-Sverige med häpnad när han spelar med proffsspelare i actionspelet Fortnite på nätet. Men hur ska man tänka som förälder när det gäller ett spel med en rekommenderad åldersgräns på 12 år?

Under aliaset Dulle har Kevin på ett halvår fått över 40 000 följare av sitt Fortnite-spel på nätet. Det många frågar sig är om han är den bästa 6-åringen i världen på spelet.

– Jag spelade med en kille från England och var tvungen att lämna datorn för att gå till köket. Då tog Kevin över utan att den engelska killen märkte någon skillnad. Då förstod jag att Kevin var bra, säger Kevins pappa Jerry Jönsson.

Växjö

Spelet som blev en världssuccé

Spelet Fortnite släpptes 2017 och blev snabbt en stor succé bland unga världen över. Man vinner genom att överleva längre än motståndarna och estetiken påminner om serietidningar. Men spelet, som innehåller våldsinslag, har enligt PEGI (se faktaruta) en rekommenderad åldersgräns på 12 år.

Kevins föräldrar, som själva är vana spelare, var beredda på att de skulle kunna få negativa reaktioner när de lät sin då 5-åring spela Fortnite.

– Han är ju så pass ung men spelet innehåller inget blod och är mycket utav ett strategispel menar jag. Man kan till och med vinna matcher utan att skjuta en enda person, säger Jerry Jönsson.

– Det viktigaste är nog att inte förbjuda spelet innan man har satt sig in i det. Sätt dig ner med barnet och se hur spelet fungerar och kolla vilka barnet spelar med, säger Kevins mamma Tina Jönsson.

Kevin tycker att det roligaste i spelet är att bygga saker.

– Man kan göra dörrar och fönster men också fort som man kan gömma sig i, säger han.

Viktigt med regler om speltid

Kevins föräldrar är noga med att ha tydliga regler om speltid och spelfria dagar och försöker hålla koll på att inte uppståndelsen kring hans spelande blir pressande.

– Så länge han fortfarande tycker allt är roligt så får han fortsätta. Så länge han vill fortsätta följa sin dröm så stöttar vi honom, avslutar Jerry Jönsson.

Vad är PEGI

PEGI (Pan European Game Information) en europeisk standard för åldersrekommendationer för dataspel. Märkningen är frivillig för dataspelsutgivare men stöds av alla större spelutgivare i världen.

Åldersrekommendationerna är tänkta att vara guide till föräldrar när de ska bestämma om ett spel är lämpligt att köpa till sina barn.

De olika åldersmärkningarna är indelade i 3, 7, 12, 16 och 18 år.

Det finns också tilläggssymboler som visar om ett spel innehåller grovt språk, diskriminering, droger, skräck, sex, våld eller spel om pengar.

Fortnite har rekommendationen 12 år på grund av återkommande scener med milt våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet