Här slutar allmän väg är titeln på Ida Andersens debutroman Foto: SVT/Clary Kroon

70-talskollektiv i Småland skildras i ny roman

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Ida Andersen är aktuell med debutromanen ”Här slutar allmän väg”. En uppväxtskildring om hur det är att växa upp i en 70-talsfamilj i Småland med fri kärlek och sex.

Romanen ger en ung flickas perspektiv på hur det är att växa upp med en sexuellt gränslös pappa. Den är en autofiktion, som kan beskrivas som en självbiografi som blandar verklighet med uppdiktade historier.

– Omständigheterna och miljön är lik min egen uppväxt. Jag har också hämtat drag från personer som fanns i min närhet då, men själva berättelsen är helt uppdiktade.

Här slutar allmän väg

Boken utspelar sig i den påhittade byn Brändhult, men den påminner mycket om byn Hökhult utanför Lenhovda där Ida Andersen växte upp. När jag besöker byn hittar jag också en vägskylt med texten Här slutar allmän väg, som är bokens titel.

Ida Andersen kände när hon början att skriva på boken att det var ett starkt tema. Hon hade inte heller läst några andra böcker som tog upp hur det kan vara att växa upp med en sexmissbrukande pappa. Men samtidigt vågade hon nästan inte skiva den, utan hon fick verkligen anstränga sig.

– Jag har skrivit på den här boken i sju år och varje gång det tagit stopp och jag känt att jag inte kan skriva det här, så är det ändå någon slags ilska som gjort att jag fortsatt. De här tjejerna som upplevt det här de ska banne mej ha upprättelser.

Ida Andersen

Bor i Malmö, men har fortfarande en fot i den småländska myllan. Hon är recensent och översättare och har tidigare gett ut två diktsamlingar. Tillsammans med fotografen Åsa Nylén gav hon 2007 ut boken Stenminnen, de småländska stenmurar som fick Smålands akademis Linnépris. Här slutar allmän väg är hennes första roman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.