Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ros-Marie Lundgren berättar hur hon bands och fick en pistol tryckt mot pannan. Foto: SVT

KOL-sjuka Ros-Marie, 74 – brutalt rånad av tre män i sitt hem

Uppdaterad
Publicerad

Ros-Marie Lundgren berättar om hur en pistol riktades mot hennes panna. Om hur en av de män som just trängt sig in i hennes hem tog struptag på henne och klippte av syrgasslangarna, som är livlinan för den som lider av lungsjukdomen KOL. Hon säger att hon fick halsband och örhängen avslitna och rånades på alla sina besparingar.

74-åriga Ros-Marie Lundgren som lider av lungsjukdomen kol berättar att hon väcktes när tre maskerade män tidigt en morgon i slutet av mars tog sig in i hennes hus. Männen band hennes armar och ben med buntband och hotade henne till livet, berättar hon.

– Han skrek: ”Det är jag som har pistolen det är jag som bestämmer, berätta var du har dina  pengar”. Jag trodde jag skulle dö, jag bara väntade på smällen, säger Ros-Marie Lundgren. 

Tre män står nu åtalade vid Kalmar tingsrätt misstänkta för grovt rån och rättegången pågår. Åklagarsidan beskriver gärningen som synnerligen rå och hänsynslös.

Trodde först de var ett skämt

– Att det här kan hända i det lilla samhället Mönsterås. Jag har bott här i fyrtio år, men nu kommer jag alltid att vara rädd, säger Ros-Marie.

Hon visar bilder av strypmärken på halsen och nacken och blåmärken på handlederna, som hon fått ta del av. Efter en stund blir hon matt, letar efter andan och blir skakig. Minnena från rånnatten kommer alltför nära.

Hon berättar att det började med att hundarna skällde. Sen hörde hon dunsande i trappan och plötsligt stod tre svarklädda män med huvor och bara hål för ögonen framför hennes säng.

– Jag satte mig först upp och frågade om det var ett skämt, men de var väldigt hotfulla och jag blev fort väldigt rädd.

”Jag ska strypa dig din jävel”

Ros-Marie berättar att en av männen la en bunt plastpåsar runt hennes hals. Därefter en sönderriven tröja.

– Jag ska strypa dig din jävel, sa han. Jag fick ingen luft och blev ordentligt omtumlad, berättar hon. 

Samtidigt letade de andra två efter pengar och värdesaker. De hittade ett skåp som de bröt upp. De försvann kort därefter med en väska som innehöll 196 000 kronor, värdesaker och smycken för cirka 50 000 kronor.

Ros-Marie kravlade sig fram till de avklippta syrgasslangarna och lyckades koppla på sig de korta stumparna. Hon hittade en sax på golvet som hon klippte upp buntbanden med. Hon tog sig ner för trappan, men blev sittande en timme. Hon kallade på hjälp när en granne kom ut för att hämta tidningen.

Rånarna tog alla Ros-Maries besparingar

– Jag är glad att jag klarade livet men jag vet inte hur jag ska klara mig nu. Jag får 5 600 kronor i pension i månaden. Pengarna de fick med sig var alla mina besparingar från verksamheter jag drivit innan jag blev sjuk och en del från efter min avlidne man. Men det värsta är ändå de otäcka minnena och skräcken som jag förmodligen aldrig kommer över, säger Ros-Marie.

Hur mår du i dag?

– Inte bra alls. Jag har forfarande problem med axlar och armar som värker och gör ont hela tiden efter rånet. Jag har problem att få på mig en tröja.

Tre män står åtalade

I slutet av mars, ett par veckor efter rånet, greps tre misstänkta män. Männen är 25, 29 och 49 år gamla, varav två är hemmahörande i Mönsterås. Rättegången mot de tre pågår vid Kalmar tingsrätt och beräknas vara avslutad på fredag.

Hör Ros-Marie berätta om rånet och misshandeln i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mönsterås

Mer i ämnet