80 år sedan bombattacken mot Borgholm: ”Försvarsförmågan var lika med noll”

Uppdaterad
Publicerad

Det är 80 år sedan flera mystiska bomber föll över Borgholm och slottsområdet. Närheten till slottet och farleden i Kalmarsund har under många år gett upphov till spekulationer om bombningarna var en planerad attack eller en felnavigering.

Den var natten den 24 juli 1942 som två okända flygplan släppte flera bomber över Borgholm. Kriget i Europa var inne på sitt tredje år och hotet från de stridande parterna var uppenbart. För invånarna i Borgholm är natten en enda tjock dimma av skräck.

Anfallet inleddes med en mängd brandbomber över staden. Tryckvågen nådde slottet och mindre skador uppenbarade sig på slottsmurarna. Eftersom det regnade och var blött i marken gjorde de ingen större skada.

– Det är bara några hundra meter som man har missat målet. Vilken tur, säger Christina Erlandsson, ordförande i Ölands kulturminnesförening.

Därefter följde åtta sprängbomber, varav det största på 350 kilo. Träden i områden flåddes på sina löv och tryckvågen kändes hela vägen till andra sidan sundet.

Det var här intill Borgholms slottsruin som bomberna slog ner. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Genom åren har spekulationerna varit många. Men enligt Christina är motivet solklart.

– Målet var Borgholms slott. Det var en försvarsanläggning, säger hon.

Öland inget försvar 

Under andra världskriget var Sveriges olika områden indelade i A, B och C-områden. A-områden var mest skyddsvärda. Öland var ett så kallad C-område. Det fanns heller inget luftvärn aktivt på ön.

– Ölands försvarsförmåga var lika med noll. Det satt några lottor i ett bevakningstorn i Valsnäs. De var de första som märkte flygplanen och rapporterade till fastlandet. Men då hade bombningen redan hänt.

Bomberna föll ner i naturresarvatet i Borga Hage mellan staden och Soliden slott.

I klippet ovan berättar Christina Erlandsson mer om den dramatiska natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.