Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Han hotas när han kritiserar klansamhället Foto: SVT och pressbild från förlaget Tibro

Han hotas när han kritiserar klansamhället

Publicerad

Svensksomaliern Abdi-Noor Mohamed vill sprida kunskap om klansamhället i Somalia och den omställning många somalier möter när de kommer till Sverige . Han tycker att det finns gott om missförstånd kring hur klanerna fungerar men har själv utsatts för hot när han kritiserat klansamhället.

Abdi-Noor Mohamed bor i Växjö är en av tolv författare som skriver i den nyutgivna antologin Klanen. I boken berättar han om sin resa från Somalia till Sverige.

Det var en stor omställning för Abdi-Noor Mohamed när han kom till Sverige för tio år sedan. I hemlandet Somalia var det den utvidgade familjen klanen som erbjöd skydd och trygghet. 

– Integrationsprocessen började för mig från en punkt med mycket rädsla. Hur skulle jag kunna klara mig i samhället när det inte fanns någon som kunde hjälpa mig, säger Abdi-Noor Mohamed.

Det är inte självklart att människor som levt hela sina liv i länder som är utpräglade klansamhällen förstår den svenska samhällsstrukturen och hur de kan få hjälp. Abdi-Noor menar att det också uppstår många felaktiga tolkningar.

– Det finns nu många missförstånd, mellan svenskar och emigranter som kommer från klansamhällen. Om de läser boken så kanske förståelsen mellan dem kan öka, säger han.

Inte längre överhuvud

I boken beskriver Abdi-Noor sin resa mellan två kulturer. Han skriver bland annat om den stora omställningen att inte längre vara familjens överhuvud. 

”Jag kommer från ett land där en familj lever kollektivt och har relationer till en större grupp av familjer, vilka binds samman av en blodslinje som kallas klan. Jag kom till ett land där kollektivism har ersatts av individualism. Fadern är inte familjens överhuvud. Varje enskild familjemedlem har sitt eget namn på brevlådan och brev skickas direkt till ett barn eller till modern och inte, som i Somalia, till fadern eller maken.”

Liten grupp vill upprätthålla klankulturen

Abdi-Noor ser stora problem med klansamhället och han anser att klansystemet är omöjligt att förena med det svenska samhället. Han har tidigare skrivit kritiskt om klaner och då blivit hotad och enligt honom finns det en liten grupp i Sverige som vill fortsätta upprätthålla en klankultur. 

– Det finns några få somalier som inte vill se att jag eller någon annan kritiserar klaner, för de tycker att klaner är bra, men den stora majoriteten av somalier tycker att det är dåligt och vill inte leva så.

Känner du rädsla?

– Ja, självklart gör jag det, men de kan inte stoppa mig, säger Abdi-Noor Mohamed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer