Per Brinkemo och Johan Lundberg är redaktörer för antologin Klanen. Foto: pressbild från Timbro

Ny bok vill bidra med att snabba på integrationsprocessen

Publicerad

I den nyutgivna antologin Klanen skriver 12 författare om klankulturen. Redaktörerna för boken, Per Brinkemo och Johan Lundberg vill genom den förmedla kunskap om klankulturen och hoppas att den kan bidra till att snabba på integrationsprocessen.

– Vi tror att det är nödvändigt att vi förstår de samhällsstrukturer som många nyanlända kommer ifrån. Motivet för mig att ge ut den här boken är att man ska kunna snabba på integrationsprocessen. Vi måste möta nyanlända med vetskap om att det inte är självklart att det finns en tillit till samhället eller tillit till myndigheter, säger Per Brinekmo. 

Boken ges ut på den marknadsliberala tankesmedjan Timbros förlag. Timbro beskriver sig själva som att de vill bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle. 2014 gav samma förlag ut den mycket uppmärksammade boken Mellan stat och klan, skriven av Per Brinkemo. Den handlade framförallt om den somaliska kulturen.

Hederskulturen sprungen ur klansamhället

Per Brinkemo

Per Brinkemo menar att vi måste förstå hur extremt speciell vår samhällsstruktur är och att den sticker ut i världen. Det gör att människor som kommer från länder som Irak, Somalia, Eritrea, Palestina och Afghanistan, med väldigt utpräglade klansamhällen, har svårt att förstå hur allt fungerar här. Enligt Per Brinkemo är det tydligaste exemplet på när det skapar problem hederskulturen.

– Hederskulturen är inte sprungen ur någon specifik religion utan ur den kollektivistiska samhällsstrukturen, klansamhället helt enkelt. Det krockar ordentligt med vårt samhällskontrakt, som handlar om individens rättigheter och inte kollektivets, säger han.

Vad finns det för positivt i klansamhället som vi kan lära av?  

– Det finns en attraktionskraft i det sättet att organisera samhället på som ger värme och gemenskap. Det är väldigt meningsskapande att tillhöra en utvidgad familj och man kan verkligen ifrågasätta om vårt samhälle på alla sätt är det bästa. Problemet är när det krockar med grundläggande lagstiftning i Sverige, säger Per Brinekmo. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer