Advokaten Tomas Malm Foto: SVT/arkivbild

Advokaten: ”Rättsväsendet behöver veta hur man ska hantera åldersfrågan”

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Malm är advokat till en av de män som dömts för våldtäkt mot barn. Han hoppas att Högsta Domstolen nu ska utreda frågetecknen kring åldersbedömning.

De båda männen som nu överklagar den fällande våldtäktsdomen till Högsta Domstolen bedömdes i tingsrätten och i hovrätten vara över 18 år gamla, medan de själva uppgett att de är 15 respektive 16 år gamla. Samtidigt bedöms offret vara under 15 år, vilket gör att brottet döms som våldtäkt mot barn.

Tomas Malm hoppas nu att Högsta Domstolen ska ta tag i frågan.

Misstänkt våldtäkt på boende

– Den här frågan är ju högakutell. Och det är inte bara Migrationsverket som har svårigheter att bedöma hur man ska hantera åldersfrågan, utan även domstolar. Frågan är då hur man ska bedöma de åldersbestämningar som görs, säger Tomas Malm.

Lutade sig mot icke sakkunniga

Enligt honom är tandutredningen ett väldigt trubbigt instrument.

– Tandutredningen konstaterar bara om tandutvecklingen är färdig eller inte, och det varierar ju när det sker hos olika individer.

Samtidigt, i det aktuella fallet, så var det också vanliga personer som kommit i kontakt med de misstänkta som uttalade sig om deras ålder.

– Domstolen har i viss mån lutat sig mot att enskilda individer, alltså icke sakkunniga, har tyckt att personerna har en viss ålder. Hur mycket tillit kan man sätta till något sådant? Frågar sig Tomas Malm.

– Alla inom rättsväsendet har ett intresse av att få belyst hur man ska hantera den här frågan, för den är svår. I det här fallet gäller det ju inte bara de tilltalade utan även målsäganden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt våldtäkt på boende

Mer i ämnet