Barnvåldtäkt i Alvesta tas upp i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

De två män som dömdes till två års fängelse och utvisning för en våldtäkt i Alvesta vill att Hovrätten ändrar domen och att de får stanna i landet.

”På grund av rådande migrationssituation så har NN:s skyddsskäl ännu inte hunnit utredas i dennes asylärende”, skriver advokat Tomas Malm i överklagandet, enligt Smålandsposten.

Den andre våldtäktsmannens advokat, Claes-Göran Swenneby, är inne på samma linje och påpekar att den dömde är så ung att ”en utvisning sett till helheten inte framstår som rimlig”.

Misstänkt våldtäkt på boende

Enligt tidningen vill Claes-Göran Swenneby att Hovrätten ska ändra domen till sluten ungdomsvård. Advokat Tomas Malm vill inte att våldtäkten anses som grov.

Filmade övergreppet

Våldtäkten inträffade i Alvesta den 4 januari. Alla tre pojkarna bodde på samma HVB-hem tillsammans med andra ensamkommande flyktingbarn. Tolvåringen hade varit på promenad i skogen med de båda äldre killarna, och när de återvände berättade han att han blivit våldtagen.

De två gärningsmännen dömdes till två års fängelse vardera för grov våldtäkt, samt barnpornografibrott då de filmade delar av övergreppet De båda männen dömdes också till utvisning från Sverige efter avtjänat straff.

Tingsrätten slog fast att de båda förövarna är minst 18 år gamla och därför kan dömas till fängelse. De åtalade har hävdat att de är 15 respektive 16 år gamla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt våldtäkt på boende

Mer i ämnet