Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I väntrummet på akuten går tiden långsamt. Samtidigt springer sjuksköterskan Johanna mellan inkommande ambulanser och patienter med bröstsmärtor. Hur går det ihop? Följ med och se själv. Foto: Makan Rahmati/SVT

Varför är väntetiden så lång på akuten? Få en unik inblick bakom kulisserna med SVT

Uppdaterad
Publicerad

Trots krav på fler vårdplatser, blev de förra året ännu färre. Det märks på akutmottagningen i Växjö – där väntar svårt sjuka patienter i timmar.

– Det är många gånger man vill gå in på toaletten och skrika, säger sjuksköterskan Johanna Gustafsson Vrågård.

Carl-Axel Sundin längtar efter vatten. Han har en pacemaker och kom in till akuten i Växjö med ambulans för fyra timmar sedan på grund av yrsel. Samtidigt fylls det på med fler patienter. Sjuksköterskan Johanna Gustafsson Vrågård hinner inte hämta vatten, hon är orolig för patientsäkerheten.

– Vi räcker inte till.

Pressad vård 2024

Förra året larmade Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, om att patienter dör på akutsjukhusen på grund av för få vårdplatser och för lite personal.

Även Socialstyrelsen krävde fler vårdplatser och beskrev bristen som ”akut”.

Trots det, har vårdplatserna minskat ytterligare, visar siffror som SKR tagit fram åt SVT. I genomsnitt fanns det 250 färre vårdplatser per dag förra året än året innan. Jämfört med 2013 var det över 5 000 färre. Preliminära siffror från januari och februari tyder på en fortsatt minskning i år.

Foto: SVT Grafik

Fler patienter på överfulla avdelningar

Förra året ökade också överbeläggningarna, vilket även det ökar risken för att patienter skadas.

– Huvudproblemet är bristen på sjuksköterskor, säger Clas Hjertqvist, verksamhetschef på akutkliniken i Växjö – ett av sjukhusen som fått kritik av Ivo och som ligger i en region som Socialstyrelsen har sagt måste öka antalet vårdplatser.

Sjukhuset tappade många sjuksköterskor under pandemin.

– Vi har inte på långa vägar lyckats fylla gapet.

Foto: SVT Grafik

Märkbart på akuten

Konsekvenserna blir särskilt tydliga på akuten. När det saknas plats på vårdavdelningarna blir patienter kvar för länge, eller får vänta för länge på en bedömning.

– Ibland kan väntetiden bli uppemot två timmar, målet är en kvart, så det är inte alls bra, anser Clas Hjertqvist.

Region Kronobergs hälso- och sjukvårdsdirektör Ewa Ekman har suttit på sin post i tio dagar när SVT intervjuar henne. Hon anser att det är viktigt att lyssna av medarbetare och tror att regionen kan göra mer för att locka till sig och behålla sjuksköterskor.

– Vårt samarbete med lärosätena kan bli bättre och vi kan se över lönebildningen.

Johanna Gustafsson Vrågård är sjuksköterska vid akutmottagningen i Växjö. Foto: Makan Rahmati

Definition av disponibel vårdplats och överbeläggning

En disponibel vårdplats definieras som en vårdplats i sluten vård, med fysisk utformning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö.

Överbeläggning är när en inskriven patient vårdas på en vårdplats som inte uppfyller kraven på en disponibel vårdplats.

Källa: Socialstyrelsen

TIPSA SVT:S REPORTRAR OM VÅRDEN

Jobbar du inom vården och märker av konsekvenserna av bristen på vårdplatser? Eller har du som patient farit illa? Hör av dig till våra reportrar: hedda.berglund@svt.se eller marja.grill@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressad vård 2024

Mer i ämnet