Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det sliter på samvetet att veta att man inte ger den vård man ska, säger sjuksköterskan ”Anna”. I klippet berättar hon om hur vården blivit sämre under hösten och om varför hon har beslutat sig för att sluta. Foto: William Frykfeldt/SVT

Sjuksköterskans larm om vården i Växjö: ”Patienter ligger blöta och smutsiga”

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskan ”Anna” har beslutat sig för att sluta. Orsaken är personalbristen, som gör att patienterna far illa, berättar hon.

– Jag orkar inte längre. Det sliter fruktansvärt mycket på ens samvete att veta att man inte ger den vården man ska, säger ”Anna”.

IVO har kritiserat Region Kronoberg för att bristen på disponibla vårdplatser riskerar att göra att patienter inte få sina behov av vård, omvårdnad och läkemedel tillgodosedda.

Stoppet för hyrpersonal, nya EU-regler kring scheman och att erfarna kollegor slutar, har i stället gjort situationen mycket värre under hösten, enligt sjuksköterskan ”Anna”.

Patienter far illa

Nu menar hon att situationen är ohållbar. Hon har bestämt sig för att sluta som sjuksköterska i Region Kronoberg.

– Vi är konstant underbemannade, vi hinner inte äta, vi hinner inte gå på toaletten och vi kan inte ge den vård vi ska.

Har det hänt att patienter farit illa på grund av arbetssituationen?

– Absolut. Det är läkemedel som inte ges i tid. Det är patienter som ligger blöta och smutsiga. Jag har hur många exempel som helst, säger hon.

”Självklart inte okej”

SVT Småland har låtit ansvarig politiker och sjukhuschef ta del av det som ”Anna” berättar.

”Jag blir bestört av att höra det hon beskriver. Jag önskar att den här personen eller någon annan på berörd enhet tar kontakt med en chef eller med mig så att vi kan föra en dialog om vad vi kan göra för att det ska bli bättre”, svarar Ida Eriksson (M) hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande på mejl.

Och sjukhuschef Florence Eddyson Hägg svarar så här:

”Arbetssituationen som hon beskriver är självklart inte okej. Det beror på bristen på personal och de förändrade bestämmelserna kring arbetstiden för personalen. Men detta ska absolut inte drabba patientsäkerheten – det måste hon i så fall flagga om till sin närmsta chef”

Florence Eddyson Hägg skriver också att regionen tittar på samlokaliseringar av avdelningar för att stärka personalstyrkan.

”Anna” heter egentligen något annat och hennes röst är utbytt. I klippet kan du höra hennes egna ord om situationen på sjukhuset – och om beslutet att lämna vården.

VÅRDPLATSBRIST

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har i en nationell sjukhustillsyn konstaterat att det är brist på disponibla vårdplatser inom sjukhusvården i samtliga regioner. Läs rapporten här.

Socialstyrelsen har tagit fram riktvärden för hur många vårdplatser det bör finnas. På kort sikt visar riktvärdena att det behövs 2 300 nya vårdplatser i hela landet. Rapporten finns här.

SKR, Sveriges kommuner och regioner för månadsstatistik kring regionernas överbeläggningar. Siffrorna grundar sig på det som regionerna själva rapporterat in. Se statistiken här.

Vad menas med:

Med disponibel vårdplats avses en vårdplats i sluten vård med fysisk utformning, utrustning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö.

Överbeläggning definieras som en händelse när en inskriven patient vårdas på vårdplats som inte uppfyller kraven på disponibel vårdplats.

En utlokaliserad patient är en patient som är inskriven och vårdas på annan vårdenhet än den som har specifik kompetens och medicinskt ansvar för patienten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.