Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inspektionen för vård och omsorg ser allvarliga patientsäkerhetsrisker kopplade till bristen på disponibla vårdplatser. Foto: Bertil Ericson/TT och Magnus Fröderberg/IVO

IVO:s krav på Region Kronoberg – bristen på vårdplatser måste åtgärdas

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kräver att Region Kronoberg åtgärdar bristen på disponibla vårdplatser. Senast i mitten av april ska regionen redovisa sitt svar.

Det är efter IVO:s nationella granskning av vårdplatser som genomfördes 2022 som kraven på Region Kronoberg kvarstår.

Innebär patientsäkerhetsrisker

I myndighetens beslut från i slutet av augusti 2023 framgår det att två brister måste åtgärdas.

Bristen på disponibla vårdplatser och att patienter riskerar att inte få sina behov av vård, omvårdnad och läkemedel tillgodosedda.

Det framgår också i beslutet att bristen på disponibla vårdplatser medför allvarliga patientsäkerhetsrisker.

Enligt Ida Eriksson (M) hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande är en förändring av vården nödvändig för att lösa situationen.

”Måste komma till rätta med”

Senast den 15 april 2024 ska Region Kronoberg redovisa vilka åtgärder som vidtagits för att komma tillrätta med bristerna.

– Vi har ju pekat på de i våra ögon uppenbara riskerna och det är allvarligt. Man måste komma tillrätta med det så att patienter som söker vård får den vård och behandling och den övervakning som man behöver när man är sjuk. Så regionerna har ett stort ansvar att identifiera sina behov och faktiskt vidta nödvändiga åtgärder, säger avdelningschef Peder Carlsson på IVO, som varit med och fattat beslutet gällande Region Kronoberg.

I klippet hör du honom förklara vilka risker IVO ser kopplade till bristen på disponibla vårdplatser.

Vårdplatsbrist

IVO, Inspektionen för vård och omsorg har i en nationell sjukhustillsyn konstaterat att det är brist på disponibla vårdplatser inom sjukhusvården i samtliga regioner. Läs rapporten här.

Socialstyrelsen har tagit fram riktvärden för hur många vårdplatser det bör finnas. På kort sikt visar riktvärdena att det behövs 2 300 nya vårdplatser i hela landet. Rapporten finns här.

SKR, Sveriges kommuner och regioner för månadsstatistik kring regionernas överbeläggningar. Siffrorna grundar sig på det som regionerna själva rapporterat in. Se statistiken här.

Vad menas med:

Med disponibel vårdplats avses en vårdplats i sluten vård med fysisk utformning, utrustning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö.

Överbeläggning definieras som en händelse när en inskriven patient vårdas på vårdplats som inte uppfyller kraven på disponibel vårdplats.

En utlokaliserad patient är en patient som är inskriven och vårdas på annan vårdenhet än den som har specifik kompetens och medicinskt ansvar för patienten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.