Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Eriksson (M) är hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Kronoberg. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Politikerns svar: ”Full respekt för att det är oroligt och ansträngt”

Uppdaterad
Publicerad

Brist på personal som kan bemanna vårdplatser gör sjukhusvården i Region Kronoberg ansträngd. Samtidigt står regionen fast vid att fortsätta fasa ut hyrpersonal.

Överbeläggningar och utlokaliseringar är vardag på sjukhusen i Ljungby och Växjö. Det säger så väl chefer, sjuksköterskor, läkare och fackförbund som SVT Småland talat med.

Hyrpersonal är inget alternativ

Vårdplatsbristen är ett faktum som drabbar både anställda och patienter. Men trots att hyrpersonal hade kunnat bemanna vårdplatser är det inget alternativ.

– Då är vi ju tillbaka i ett läge att vi ökar hyrkostnaderna igen och det vill vi ju inte, säger Ida Eriksson (M).

Hon säger att regionen istället vill satsa de pengarna på egen personal och att de anställda hon träffar står bakom målet att bli hyroberoende. Samtidigt säger Ida Eriksson (M) att det är viktigt att övergången sker i den takt som organisationen mäktar med.

Omställning måste göras

– Där behöver vi se till att man som medarbetare känner sig trygg i varför gör vi detta, vad är det för vinning med att vi arbetar för en hyroberoende vård.

Ida Eriksson(M) säger att hon vill satsa på regionens egen personal både gällande lön och arbetsmiljö. Bland annat genom rekryteringsbonusen och kontinuitetsbonusen.

Samtidigt som utfasningen av hyrpersonal är i full gång pågår en förändring av hur vården ska fungera framöver. Ida Eriksson (M) menar att det är en omställning både gällande hyrpersonal och framtida vård som måste genomföras.

Hör henne förklara varför i klippet.

Slår ihop avdelningar

Som ett led i att minska beroendet av hyrpersonal och förbättra arbetsmiljön kommer bland annat två av kirurgklinikernas avdelningar att slås ihop. Även två av medicinklinikens avdelningar ska flyttas intill varandra.

Regionens förhoppning är att det ska bli lättare att dela på personal, ge möjlighet till fler vårdplatser och göra det lättare att nyanställa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.