Region Kronoberg utreder sätt att göra det lättare när hyrpersonalen ska fasas ut. (genrebild) Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Så ska region Kronoberg klara utfasningen av hyrpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2019 har andelen hyrpersonal i regionen ökat med 40 procent. I början av sommaren beslutade regionstyrelsen att ge HR-direktören i uppdrag att utreda nya insatser för att underlätta satsningen på att fasa ut hyrpersonal – genom att erbjuda pengar mot tid för den fastanställda personal.

2017 tog Region Kronoberg det första beslutet om att inleda en utfasning av hyrpersonalen. Arbetet har dock gått minst sagt knackigt. I stället för att minska har andelen hyrpersonal i regionen fortsatt att rusa.

Under 2023 har nya krafttag tagits för att få bukt med problemet. Bland annat har regionen inlett ett samarbete med grannregionerna där man vill sluta använda hyrpersonal som bor i det egna länet, ett system som dock sågats av vårdförbundet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Rocksén är ledamot Ångermanlands läkarförening och förste vice ordförande i Sveriges läkarförbund: ”Det finns många utbildade läkare som väntar på att bli specialister”

Rekryteringsbonus

Att sluta använda hyrpersonal kommer dock, i alla fall till en början, innebära stora hål i bemanningen. Därför har HR-direktören fått utreda hur en utfasning, som kommer innebära hårdare tryck på den fasta personalen, ska underlättas..

Fyra punkter finns med i dokumentet som nu återrapporteras till regionstyrelsen.

• Möjlighet att jobba mer natt för ersättning. Här har förhandlingar kring det nuvarande kollektivavtalet påbörjats.

• Möjlighet att växla semesterdagar mot pengar.

• Extra engångslön för anställda som stannar minst två år på samma klinik. Extralönen ligger på 20 000 eller 10 000 kronor beroende på vilket schema man går på och betalas ut som engångssumma.

• Medarbetare som bidrar till att rekrytera nya kollegor kan få en rekryteringsbonus på upp till 30 000 kronor. Max två rekryteringar per år ersätts. Detta gäller inte medarbetare inom HR eller chefer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.