Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Rocksén är ledamot Ångermanlands läkarförening och förste vice ordförande i Sveriges läkarförbund: ”Det finns många utbildade läkare som väntar på att bli specialister”

Kronobergs policy att neka hyrpersonal som bor i länet döms ut

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg vill sluta använda hyrpersonal som bor i det egna länet. Men när samma ambition skulle införas i Västernorrland, skrotades den snabbt.

– Det havererade omedelbart, säger Lars Rocksén, läkare i Örnsköldsvik.

I ett dokument som gått ut till chefer i Region Kronoberg, framgår en ny ambition: ”att inte anlita personer boende i Kronoberg som hyrpersonal”. Syftet är att istället förmå dem att ta vanliga anställningar i regionen.

För fyra år sedan infördes en liknande ambition i region Västernorrland berättar Lars Rocksén, läkare i Örnsköldsvik och vice ordförande i Läkarförbundet.

– Men man såg att det accelererade problemet, snarare än att löste det, säger han till SVT Småland.

Hör Lars Rocksén berätta mer i klippet.

Långtgående konsekvenser

Precis som i Kronoberg handlade det inte som ett direkt förbud utan ett önskemål, uppgav regionens sjukhusdirektör till Läkartidningen 2019. Men på kliniknivå tolkades det som ett förbud.

Enligt Lars Rocksén övergavs ambitionen snabbt, efter larm om att den skulle leda till försämrad bemanning och därmed ökad press på personalen – som hotade att lämna sina jobb.

I förlängningen skulle det få negativa konsekvenser för patienterna, om ambitionen följdes.

– Lösningen är inte att göra arbetsmiljön sämre genom att sätta stopp för inhyrd personal, utan att göra arbetsvillkoren i regionen bättre, säger Lars Rocksén.

Kronoberg: Inga sådana signaler

Kronbergs Hälso- och sjukvårdsdirektör Roger O Nilsson vill vara tydlig med att ambitionen inte innebär ett absolut stopp.

– Vår tydliga målsättning är att man ska vara anställd hos oss. Som en del i detta har vi som ambition att boende i Kronoberg inte ska vara hyrpersonal i Region Kronoberg, säger han till SVT.

Finns det risk att denna ambition kommer göra det ännu svårare att bemanna verksamheterna i regionen?

– Vi har inte fått sådana signaler att det skulle innebära detta, då att vi gör detta på ett strukturerat och avvägt sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.