Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De två unga män som greps med vapen utanför Attunda tingsrätt på onsdagen kommer båda från Växjö kommun. Foto: Anna-Klara Bankel

Växjöbor häktade – greps med vapen utanför Attunda tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

De två unga män som greps med vapen i närheten av Attunda tingsrätt på onsdagen är, enligt uppgifter till SVT, hemmahörande i Växjö kommun. På fredagen häktades de, misstänkta för grovt vapenbrott.

Det var strax före 11-tiden på onsdagen som polisen kontrollerade två män utanför Attunda tingsrätt och påträffade ett vapen, varpå männen greps.

– Just nu är det beslagtagna vapnet hos kriminalteknikerna, säger Per Fahlström, presstalesperson Stockholmspolisen.

Ett av målen som hanterades i Attunda tingsrätt på onsdagen var morden i Farsta från förra året. De är i nuläget oklart om händelserna på onsdagen har någon koppling till den rättegången.

Båda anhållna från Växjö kommun

Männen anhölls och har nu häktats, misstänka för grovt vapenbrott.

Enligt uppgifter till SVT är båda, en 16-åring och en 17-åring, skrivna i Växjö kommun. 16-åringen dömdes så sent som några veckor sedan för grovt vapenbrott efter en skottlossning i Helsingborg. 17-åringen är också dömd för grovt vapenbrott efter att han greps i Växjö med en skarpladdad pistol i en väska sommaren 2023.

Vill inte kommentera hotbild eller måltavla

Polisen vill inte kommentera om det finns någon hotbild mot tingsrätten, eller vem måltavlan kan ha varit.

– Jag kan inte gå in på detaljer då det råder förundersökningssekretess. Vad de gjorde där får utredningen visa, säger Per Fahlström.

Huruvida det finns kopplingar till någon av rättens pågående rättegångar vill polisen inte heller kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.