Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör äggproducenten berätta i klippet hur de hanterar salmonellautbrottet på anläggningen i Mönsterås kommun. Foto: SVT

Tredje utbrottet av salmonella hos CA Cedergren – i samma stall

Uppdaterad
Publicerad

Trots månader av provtagningar har salmonella åter hittats i ett av de stall på CA Cedergren i Mönsterås där smitta tidigare konstaterats.

– Vi vet inte var det kommer ifrån, säger delägaren Maud Cedergren. Hör henne i klippet.

Vid de två första utbrotten konstaterades smitta i stallarna, medan det i april i år var i äggpaketeringen som smittan hittades.

Nu i augusti är det åter prov från de stall där smittan tidigare hittats som gett utslag, trots omfattande sanering. Enligt Maud Cedergren pekar det mot att salmonellan hela tiden funnits kvar i stallen.

– Vi har enträget kört prover till Uppsala med vår egen personal i veckor. Det är för träligt. Alla prover visade negativt, säger Maud Cedergren,en av delägarna.

Oklart hur salmonellan tagit sig in

När det nu visar sig att det pågående utbrottet kommit från anläggningens egna stall klarnar förloppet lite, enligt Maud Cedergren, men hur smittan ursprungligen kommit in i själva stallet är fortfarande inte utrett.

– Vi har inte hittat orsaken till salmonellan. Det problemet är inte löst. Nu måste vi ta bort djuren och sanera de två stallarna. Det blir till att börja om från början igen, säger Maud Cedergren.

Drygt 340 000 höns kommer avlivas, och all leverans till återförsäljare och butiker pausas. Ägg från de övriga stallen på anläggningen kommer gå till värmebehandling där de mals till äggpulver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.