I våras stoppade CA Cedergren all distribution av konsumentägg efter att salmonella påvisats. Foto: TT

Nytt salmonellautbrott på Cedergren i Mönsterås – 340 000 höns avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Återigen har Sveriges största äggproducent CA Cedergren drabbats av salmonella. Två stallar måste saneras – och 340 000 hönor avlivas enligt ett beslut från Jordbruksverket.

Äggproducenten CA Cedergren utanför Fliseryd står för knappt en femtedel av den svenska äggmarknaden, men har drabbats av salmonella vid flera tillfällen under året.

I januari avlivades 160 000 hönor och i februari ytterligare 160 000. I april stoppades alla leveranser av konsumtionsägg, efter att bakterien upptäckts på nytt i packeriet.

Jordbruksverket: Sanera från början

– Det har varit lugnt och stilla, inga positiva prover sedan april. Men förra veckan visade två stallar positiva prov, säger Örjan Johansson, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Den tionde augusti beslutade Jordbruksverket att samtliga fjäderfän i de två drabbade stallarna nu ska avlivas – denna gången handlar det om 340 000 hönor, något som Barometern skrev om först.

Myndigheten misstänker att det är samma genetiska stam som legat bakom de tidigare utbrotten.

– Har man väl haft positiva prover igen, får man börja om med saneringen från scratch.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvinner salmonellan om man sköljer av kycklingen först? Och är bakterien ovanligare i andra länder? Åsa Rosengren på Livsmedelsverket reder ut myterna. Foto: Foto: SVT/Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.