Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mörk rök över det hönsstall som började brinna under fredagen. Bland annat används helikoptrar för att bekämpa branden via vattenbombning.

Kraftig brand i Cedergrens hönsstall i Fliseryd utanför Mönsterås

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner just nu kraftigt i ett av den stora äggproducenten Cedergrens hönsstall i Fliseryd. Två helikoptrar har under dagen vattenbombat, men avvecklas under eftermiddagen då släckningen fortsätter från marken.

Enligt Magnus Skyttemo, vakthavande befäl på räddningstjänsten Sydost, är det ett av flera stall som ligger nära varandra som brinner.

Den aktuella byggnaden ligger i mitten av stallbyggnaderna, vilket innebär att risken för spridning är stor. 40 personer från räddningstjänster i fem olika kommuner jobbar med släckningen.

Mönsterås

– Vi har larmat på rätt så mycket resurser. Vi är säkert en 15 enheter minst, säger Magnus Skyttemo, till SVT Nyheter Småland.

”Rädda det som räddas kan”

SVT har haft kontakt med en person på Cedergrens, äggproducenten som äger stallet, som säger att det inte finns någon som kan uttala sig just nu.

– Nu gäller det att rädda det som räddas kan, säger personen innan samtalet avslutas.

Räddningstjänsten har haft ett drygt 20-tal räddningsenheter på plats vid hönsstallet. Foto: Sandra Carlsson/SVT

Djuren som befann sig inne i det eldhärjade stallet har inte gått att rädda.

– Vi gör vad vi kan för att förhindra att djuren kommer till skada i de andra stallen, säger Magnus Skyttemo, vakthavande befäl.

Branden inte under kontroll

Två skoppande helikoptrar från MSB har hjälpt till med vattenbombning, men de avvecklas under eftermiddagen, då släckningen fortsätter från marken.

– Våra styrkor jobbar intensivt med att begränsa branden, säger Fredrik Johansson, kommunchef i Mönsterås.

Den senaste prognosen är att släckningen kommer att fortsätta även under natten.

CA Cedergren är en stor äggproducent som i januari 2021 tvingades avliva ett stort antal djur på grund av ett utbrott av fågelinfluensa.

Branden under kontroll

Vid 18-tiden på fredagskvällen meddelade räddningstjänsten i Mönsterås att branden i Fliseryd är under kontroll.

Det i sig innebär dock inte att räddningstjänsen lämnar området. Arbetet kommer att fortsätta under kvällen och natten för att se till att den begränsningslinje som räddningstjänsten skapat kan hållas, för att förhindra fortsatt brand.

Släckningsarbetet fortsätter men i annan form än tidigare under dagen eftersom det inte längre finns någon spridningsrisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mönsterås

Mer i ämnet