Brist på vatten försvårar släckningen vid branden hos äggproducenten i Mönsterås

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen började det brinna kraftigt i en av byggnaderna hos den stora äggproducenten Cedergren i Fliseryd i Mönsterås kommun. Släckningsarbetet försvårades av att räddningstjänsten inte hade tillgång till vatten.

– Brist på vatten har varit ett stort problem för oss inledningsvis, säger Johan Woxö, operativ chef på räddningstjänsten i Kalmar län till SVT.

Byggnaden som brinner är en av sex stora hönsstallar. Den ligger i mitten, och branden riskerar därför att sprida sig till övriga byggnader. För att förhindra att branden hoppar mellan byggnader har räddningstjänsten bland annat grävt av taket på ena sidan, och hoppas kunna göra detsamma på den andra sidan.

Oklart hur många höns som dött

Två skopande helikoptrar från MSB har under dagen hjälpt till i släckningsarbetet. De kommer att avvecklas under eftermiddagen, men faran är inte över, och släckningen fortsätter från marken under kvällen och natten.

– Branden är inte under kontroll, säger Johan Woxö.

Djuren som fanns i byggnaden har brunnit inne. Enligt P4 Kalmar handlar det om cirka 86 000 djur, men den siffran har inte kunnat bekräftas av SVT.

SVT har haft kontakt med en person på Cedergrens, äggproducenten som äger stallet, som säger att man ännu inte vet hur många djur det handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.